DANIEL SERWER O "NON-PAPERU": "To su glupe ideje etničkih nacionalista, PITAJTE STATE DEPARTMENT I SVE ĆE BITI JASNO…”

Serwer pojašnjava da takve ideje o podjeli vidi kao glupe.

  • Mini market

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 1

Profesor Univerziteta "Johns Hopkins" i američki ekspert za Balkan Daniel Serwer osvrnuo se na navodni i sada već famozni "non-paper", čiji su sadržaj objavili mediji u Sloveniji.

Kako je kazao za Hayat.ba, moguće je da je “non-paper” stigao u zvanični Bruxelles, iako čelnici EU to demantiraju.

Naime, iz Vijeća Evrope za Hayat.ba su samo kratko odgovorili da ne žele da komentarišu medijske navode o "non-paperu".

Serwer pojašnjava da takve ideje o podjeli vidi kao glupe.

- To su za mene glupe ideje etničkih nacionalista, koji pritom ne mare za ljudske živote – izričit je Serwer.

Na opasku da je možda ovaj dokument nastao u Mađarskoj, čiji premijer Viktor Orban već duže vrijeme “druguje” s desničarski orijentiranim liderima, Serwer govori da su etnički nacionalisti isti u bilo kojoj državi.

Na kraju je dodao da Sjedinjene Američke Države nikada neće podržati takve ideje.

- Pa, samo pitajte State Department i sve će biti jasno – dodaje.

Inače, prema objavljenom sadržaju, u “non-paperu” govori se o prekrajanju granice Srbije i Kosova te se predviđa mogućnost otcjepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji te priključenje dijela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Kao što je poznato, u jeziku evropskih institucija "non-paper" je neformalni dokument, obično bez izričitog navođenja, koji se izlaže u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno Vijeća ministara, kako bi se tražio dogovor o nekom spornom proceduralnom ili političkom pitanju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...