ZVALI SU JE PREKRASNA, A BILA JE OLIČENJE ZLA: Okrutna, ali mudra vladarica odgovorna je za niz jezivih ubistava, jedne je žive zakopala, a drugi su prošli još gore…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 17. Apr. 2021  17. Apr. 2021

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je kijevska kneginja Olga, poznata i kao Olga Prekrasna.

Iako je, zbog širenja kršćanstva, u šesnaestom stoljeću proglašena sveticom, praštanje nije bilo na listi njenih vrlina. Onima koji su se ogriješili o njene najbliže, osvetila se na stravičan način.

O njezinom ranom životu ne zna se mnogo. Neki stručnjaci pretpostavljaju da je bila varjaškog porijekla te da nije imala više od petnaest godina kad se udala za kijevskog kneza Igora.

Za njegove vladavine, Kijevska Rusija počela se širiti na susjedna područja, pokoravajući brojna slavenska plemena i namećući im teške dažbine. Drevljani, ratničko pleme nazvano po ruskoj riječi za drvo, bili su prvi koji su mu se suprotstavili. Na jednom od njegovih pohoda ubiranja danka, Drevljani, predvođeni knezom Malom, uspjeli su zarobiti Igora. Premda ih je preklinjao za milost i nudio im bogatstvo u zamjenu za slobodu, odlučili su se osvetiti.

Nesretnika su zavezali za dva povijena stabla breze. Kad su ih otpustili u prirodni položaj, kneževo tijelo bilo je prepolovljeno.

Kako je Igorov i Olgin sin Svjatoslav bio još dijete, udovica je automatski postala vladaricom Kijevske Rusije. Drevljani, koji su se nakon kneževa ubistva osilili, smatrali su da im udovica neće predstavljati problem. Odlučili su je se riješiti tako da je prisile na brak, i to s čovjekom odgovornim za smaknuće njenoga muža, knezom Malom. Dvadesetak poslanika, koji su stigli na njen dvor kako bi dogovorili formalnosti oko vjenčanja, gorko je požalilo zbog činjenice da su potcijenili Olgu. Umjesto da ih ugosti i povinuje se njihovoj volji, regentkinja ih je dala žive zakopati u jame.

Putem vlastitog izaslanika, Malu je poručila da, želi li je oženiti, treba po nju poslati prikladniju pratnju – najviše pripadnike drevljanskog plemstva.

Ovaj je, ne sluteći što se dogodilo s prethodnom grupom, udovoljio molbi. Olga je izaslanike dočekala s ljubaznošću, ponudivši im da se nakon dugačkog puta, opuste i okupaju. Propustila je naglasiti da je na umu imala opuštanje vječnog tipa. Čim su ugledni muževi ušli u raskošno uređenu prostoriju, za njima su se zalupila teška vrata. Baklje su ubačene kroz otvore prostorije, jedni su živi spaljeni, drugi su se ugušili od dima.

Malu, koji još nije imao pojma o tome što se dogodilo, Olga je potom najavila svoj dolazak u Iskorosten, glavni grad Drevljana. Napomenula je kako ima tek jednu molbu: da se oprosti od ubijenog supruga. I to joj je udovoljeno. Stigavši na odredište s manjom vojskom, obišla je Igorov grob. Potom je, glumeći zahvalnost, najskupljim vinom napojila okupljene Derevljane, dok je svojim ljudima naložila da ostanu trijezni. Kad su se domaćini ponapijali, Olgina vojska isukala je mačeve i jurnula na njih. Računa se da je te noći ubijeno oko 5.000 Drevljana.

Vladaričino srce ni tim se činom nije smirilo. Nakon dugačke opsade Iskorostena, grad je osvojila lukavom akcijom. Tražila je da joj svaka kuća isporuči tri goluba i tri vrapca žele li da ih poštedi. Gladni i iscrpljeni, stanovnici su joj isporučili danak, a Olga je vojnicima naredila da na svaku pticu privežu komadić užarenog uglja. Ptice je potom potjerala u grad, a one su izazvale požar. Prestravljene ljude, koji su bježali iz buktinje, Olgini podanici sasjekli su mačevima.

Olga je umrla od bolesti 969. godine, ubrzo nakon opsade grada Pečenezima.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...