„SVE PODSJEĆA NA APRIL 1997…“: Meteorolog Nedim Sladić otkiva zašto se katastrofalno vrijeme nastavlja

Snijeg pada na planinama, a jutarnji minusi u drugoj polovini aprila nanijeli su velike štete poljoprivrednicima.

  • Vijesti

  • 18. Apr. 2021  

  • 0

Šta se zapravo događa pokušao je pojasniti meteorolog Nove TV Nedim Sladić.

-Sasvim je sigurno da je prva polovina aprila mjeseca 2021. godine završila kao hladnija u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010. I subjektivni, ali i objektivni dojam potvrđuju da su temperature zraka niže nego je to uobičajeno za ovo doba godine.

Na multiplotu imamo prikazane maksimalne zabilježene temperature zraka za Sarajevo-Bjelave iz aprila sa sličnim karakteristikama uz metodu pomjerajućeg prosjeka tokom prve njegove polovine, a za tu analizu povrh 2021. uzeli smo 1997, 2003. i 2012. godinu. Zanimljivo je da trenutno april iz 2021. dosta podsjeća na onaj iz 1997, dok su u bližoj vezi 2012. i 2003. Interesantan je uvid da je u svakoj navedenoj godini došlo do pada temperature zraka između 06.04. i 09.04.

Prema zvaničnim podacima FHMZBiH, posljednji ovako hladan april u Sarajevu zabilježen je upravo daleke 1997.

Za potrebe grafike, analiza podataka urađena je u R programskom jeziku - poručio je Sladić.

Opis fotografije nije dostupan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...