11 TEZA O “JANŠINOM NON-PAPERU”: Za sada je jasno samo to da je Janša bio dispečer opasnog dokumenta

Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Hazim Bašić analizirao je "non-paper" čije se autorstvo pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši. Profesor Bašić smatra da je Janša bio samo dispečer dokumenta koji je, navjerovatnije, nastao u Beogradu i Banjoj Luci.

  • Politika

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 2

1. Prema definiciji, u modernoj diplomatiji "non-paper" nije formalni dokument nego zabilješka o mogućim temama razgovora, a u kojoj se može iznijeti i svoje viđenje u vezi s nekom temom. U skladu s time, "non-paper" nema zvaničnog pečata niti zaglavlja. Analizom "non-papera" Janeza Janše (slovenskom pravosuđu poznat i po korupcionaškim aferama), može se konstatovati da ovaj nezvanični dokument nije uobičajeni "non-paper".

2. Indikativno je da je dio sadržaja Janšinog "non-papera" u posljednjih nekoliko mjeseci u svojim brojnim izjavama vrlo direktno najavljivao Milorad Dodik, što treba uzeti u obzir u razotkrivanju ko je, zapravo, stvarni autor teksta u "non-paperu". Dodik već neko vrijeme forsira priču o tome da se "u nekim evropskim krugovima već razgovara o mirnom razlazu u BiH".

3. Analizom samog sadržaja teksta, načina na koji je on formulisan, ideje koje se tamo iznose, lako se može zaključiti da tekst nije napisao J. Janša. On je samo poslužio da bude dispečer srbijanske pošte. Budući da je Janez iz njemu poznatih razloga pristao na ulogu poštara, on je time oskrnavio ugled Slovenije kao države članice EU, koja uskoro treba da preuzme i predsjedavanje EU. Pored toga, zvanična politika Slovenije prema BiH se nije promijenila, to su više puta izjavili najviši slovenski politički zvaničnici.

4. Pažljivijim uvidom u sadržaj teksta, može se vidjeti da sve navedene stavke, odnosno sva sugerirana rješenja odgovaraju samo jednoj balkanskoj državi – Srbiji. Krenimo redom, od same srži glavnog srbijanskog problema – Kosova i navodnog stvaranja velike Albanije. Naime, svi visoki kosovski zvaničnici još od proglašenja nezavisnosti Kosova kategorički negiraju ideju stvaranja velike Albanije i svaki put jasno kažu da je to ideja koja se u kontinuitetu spinuje iz Srbije. Indikativno je da je Vučićevo ponavljanje "da Srbija ne može da prizna Kosovo, a da za to ništa ne dobije" u potpunoj saglasnosti s rješenjem koje se u bilješci predlaže pod b) pripajanje nekih bosanskih teritorija Srbiji, gdje eksplicitno piše da bi se Srbija s takvim rješenjem složila.

5. Posebno je interesantan prijedlog rješenja koja se nude Bošnjacima. Naime, računajući na njihovu naivnost, Bošnjacima se velikodušno nudi da izaberu da li će krenuti ka EU integracijama ili turskim (?) integracijama. Izmišljena kovanica "turske integracije" ima za cilj da bude mamac za Bošnjake kako bi se nekako upecali u priču o prijedlozima iznesenim u zabilješci. Prije ovog nesuvislog prijedloga, u zabilješci je urađena i pažljiva priprema u obliku navoda da je utjecaj Turske u Bosni i Hercegovini izuzetno veliki. Istina je da su najveće investicije Turske, a time i utjecaj, zapravo u Srbiji.

6. Kako bi se teme "non-papera" držale aktuelnim i u Hrvatskoj, državi Hrvatskoj se, iako je niko ništa nije ni pitao, također velikodušno nudi dio BiH. Istovremeno, Hrvatska je, zajedno s još pet država, među kojima je i Slovenija (!), inicirala i svoj vlastiti "non-paper" u vezi s EU integracijama Bosne i Hercegovine, u kojem se naglašava prijateljski odnos dvije države, kao i to da su suverentitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni.

7. Govoreći o utjecaju velikih sila na balkanske zemlje, indikativno je da se uopće ne spominje ogroman (negativan) utjecaj Rusije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i utjecaj Kine i Turske u Srbiji. Tendencizono je spomenut samo navodni utjecaj Turske, i to u BiH, kako bi se u nastavku teksta moglo priprijetiti navodnim "radikalnim islamom"! Ova, inače izlizana prijetnja evropskih desničara ima za cilj da se i EU nekako uvuče u diskusiju o idejama iznesenim u zabilješci.

8. Kada je u pitanju metoda realizacije predloženih rješenja, u bilješci se na dva mjesta preporučuje: "in a silent procedure", tj. plan provesti u mirnoj proceduri. Upravo je ovo pristup kojeg već duže vrijeme eksplicitno zagovara Dodik, konstantno izjavljujući da je "za mirni razlaz". Zato, u zabilješci stoji da je ova aktivnost već u provedbi (underway). Zanimljiva je sinhronizacija političkog djelovanja Dodika i preporuka iz zabilješke.

9. Naročito je providan stav prema kojem se, nakon što se konačno ispotpisuju bilateralni sporazumi o promjeni granica, predviđeni prema ovom planu (što se nije uspjelo ni ratovima devedesetih), obećavaju izdašni evropski fondovi za zemlje regije i njihove ubrzane integracije u EU i NATO!? Moguće je povući paralelu između ove izmišljene EU pomoći i 75 posto Janezovih izmišljenih (fiktivnih) pratilaca na društvenim mrežama, po čemu je odavno poznat u svojoj otadžbini.

10. Koji su planirani efekti "non-papera"? Prije svega, održavanje u životu priče da na Balkanu još nije ništa završeno. Kako bi se ovaj efekt maksimalno pojačao, strateški je odabran dosta pogodan moment kada Slovenija treba da preuzme predsjedavanje EU, uz činjenicu da je njihov premijer pristao igrati ulogu poštara. Drugi važan efekt predstavlja daljnje jačanje srbijanske strategije kojom se nastoji povezati nepovezivo, a to je uvezivanje rješavanja pitanja Kosova sa statusom nekih bosanskih teritorija. Konačni cilj je da ovo virtuelno povezivanje, nakon što duže vremena bude držano aktuelnim u internacionalnom javnom prostoru, pređe u političku pragmu i bude legitimirano unutar pregovora R. Srbije, R. Kosova i EU.

11. Konačno, "non-paper" Janeza Janše se može prevesti i kao "nije papir Janeza Janše". Kako je u uvodu navedeno, ovaj "non-paper" nije standardan, jer su i pečat i zaglavlje njegovog autora očigledni – i već odavno poznati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...