NE MOŽE BRŽE I JEDNOSTAVNIJE: Napravite pitu sa sirom i gotovim jufkama i oduševite ukućane

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 0

SASTOJCI

500 g gotovih jufki

250 g kiselog vrhnja

250 g posnog sira

250 g jogurta

400 g kravljeg sira

400 ml slatkog vrhnja

mala šoljica griza

5 jaja

¾ pakovanja praška za pecivo

2-3 kašičice soli

1 kašičca bibera

PRIPREMA

Prvo pripremite fil. Pomiješajte sve sastojke tako da prilikom dodavanja svakog sastojka uvijek dobro promiješate (najbolje sa metlicom za snijeg) kako biste razbili sve grudvice.

Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači.

Jufke izvadite iz pakovanja i poredajte jednu na drugu. Zatim stavite kalup (npr. 39x30 cm) na jufke i izrežite ih na veličinu kalupa. Ostatak jufki se, također, koristi za slaganje.

Od jufki u veličini kalupa oduzmite dvije i stavite na stranu, jer će vam trebati za vrh.

Prvu jufku stavite u podmazan kalup i prelijte filom. Zatim slijedi druga jufka i ponovo fil. Postupak ponavljate dok ne potrošite sve jufke i fil.

Kad ste skoro završili, preostaju vam 2 jufke koje ste na početku stavili na stranu. Stavite ih na vrh tako da se u sredini lagano preklapaju i da vise preko kalupa. Ovaj vanjski dio pomoću noža ugurajte između kalupa i ostalih jufki s filom.

Zatim sirnicu prelijte sa malo otopljenog maslaca ili ulja. Pecite je na 220°C gornji/donji grijači između 35-40 min ili na 200 stepeni vrući zrak oko 30 minuta. Sirnica treba da poprimi zlatnožutu boju i prilikom pečenja se uvijek malo i napuše.

U slučaju da nakon 15-20 minuta na površini previše potamni, prekrijte je komadom aluminijske folije i nastavite da pečete.

Kad je skoro gotova, izbockajte je viljuškom na nekoliko mijesta i zalijte sa 100-150 ml vrele vode. Vratite je u rernu na 1-2 minutu kako bi malo otpustila, nakon čega je možete već izvaditi i servirati.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...