"SB" NA IZLOŽBI “ORKESTAR” TATJANE BURZANOVIĆ: Živi u svojim pjesmama i pričama (FOTO)

Izložba “Orkestar” autorice Tatjane Burzanović otvorena je danas u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u okviru specijalnog programa Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

  • Kultura

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 0

Riječ je o 38 djela nastalih kombinovanom tehnikom, inspiriranih poezijom bh. književnika Alije Hasagića Dubočanina. I sama izložba je dobila naziv prema jednom od njegovih djela.

Većina radova su ilustracije Dubočaninovih pjesama, a ostale su dio ciklusa “Orkestar”, koji je inspirisan njegovom poezijom. Neke od slika iz ciklusa “Orkestar” dio su magistarskog rada autorice Burzanović.

Autorica Burzanović javila se videolinkom iz Podgorice i istaknula da je lično poznanstvo s književnikom i njegovom suprugom duboko utjecalo na njeno stvaralaštvo.

- Prva slova u knjizi našeg prijateljstva ispisala je Smiljka Hasagić, supruga jednog od najboljih pjesnika kojeg je Bosna imala s kraja 20. i početkom 21. vijeka Alije Hasagića Dubočanina. Upoznali smo se 1987. godine i tada nam je Alija otvorio vrata svoje rajske književnosti, koja je nekoliko godina kasnije, kroz knjigu "Orkestar", postala moja inspiracija za praktični dio magistarskog rada. Ilustrovala sam 16 pjesama iz te knjige, u bibliofilskom izdanju, pa sam simbolično ovaj ciklus slika nazvala upravo “Orkestar” - kazala je Burzanović.

Dodaje da joj je iste te godine, na prijedlog Alije Hasagića Dubočanina, pripala čast da ilustruje njegovu priču "Kupačica", a kasnije i poeziju "Hod za tobom".

- Često smo moj suprug i ja osvitali u sadržajnim druženjima uz Aliju i Smiljku, čitajući poeziju, živeći je. Alija Hasagić Dubočanin živi u svojim pjesmama i pričama i ova izložba je nezaborav, svojevrstan omaž jednom izuzetnom umjetniku - rekla je Bruzanović.

Prema riječima Ibrahima Spahića, ova izložba je rezultat obostrane inspiracije u stvaralaštvu književnika i likovnih umjetnika.

- Tatjana Burzanović je rođena Sarajka i zato ne čudi njena veza s djelima Alije Dubočanina. Ova izložba nije slučajno u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, jer on sa svojom Galerijom "Mak" predstavlja idealno mjesto za simbiozu književnosti i likovne umjetnosti. Upriličili smo je povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava - istaknuo je Spahić prilikom otvorenja izložbe.

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, naglasio je da su se u ovom slučaju lijepo srele dvije umjetnosti, slikarstvo i poezija, piše "Oslobođenje".

- Sretan sam što je umjetnica Tatjana Burzanović, čitajući poeziju Alije Dubočanina, prenijela te senzacije u slikarski medij. Ona je uspjela da likovno prenese svijet koji je u sebi nosio Alija Dubočanin. Ja pozivam i druge umjetnike da prenesu književna djela u medij u kojem stvaraju, jer tako nastaju izuzetna djela - dodao je Hajdarević.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...