DRAMA NA LONDONSKIM ULICAMA: Navijači opkolili Stamford Bridge, engleski velikani napuštaju Superligu? (FOTO)

Superliga bi uskoro mogla pretrpjeti prvi težak udarac iz vlastitih redova, i to puno prije nego što je zaživjela. Kako piše BBC, Chelsea je odlučio izaći iz zatvorenog, elitnog natjecanja koje je izazvalo pravi nogometni rat i velike podjele.

  • Sport

  • 20. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

Navijači Chelseaja okupirali su danas Stamford Bridge tražeći od Romana Abramoviča izlazak iz Superlige te se žestokim pretestima izjasnili protiv svega što ona predstavlja.

imageFoto: AFP / Adrian Dennis

The Sun je, pak, prvi javio kako se sprema povlačenje i drugog engleskog nogometnog giganta i vjerojatnog novog prvaka Engleske, Manchester Cityja, čiji je trener Pep Guardiola na današnjoj presici otvoreno kritizirao Superligu. 

Cijeloga dana ispred Stamford Bridgea je vladala prava ludnica, navijači su zazivali 'Povratak našeg Chelseaja' te okružili stadion brojnim transparentima i dramatičnim porukama vodstvu kluba. U jednom trenutku su i blokirali glavnu prometnicu koja vodi do stadiona, a situaciju je morao smirivati legendarni Petr Čech, danas tehnički direktor, koji se na kraju spustio među masu i molio da propuste autobus s igračima za večerašnju utakmicu protiv Brightona.

imageFoto: AFP / Adrian Dennis

Je li Abramovič prvi odustao, saznat ćemo uskoro. Izlazak dva engleskih giganata, koji su uz sve to i polufinalisti UEFA-ine Lige prvaka, bio bi težak udarac za novo natjecanje. U njemu je trebalo biti ukupno šest engleskih klubova koji su ovoga vikenda potpisali pristanak za osnivanje lige. U engleskom 'talonu' najavljeni su još Manchester United, Arsenal, Liverpool i Tottenham.

imageFoto: AFP / Adrian Dennis

imageFoto: AFP / Adrian Dennis

I dok iz Engleske stižu ohrabrujuće najave za UEFA-u, u Španiji se dogodila prva mala pobjeda 'pobunjenika'. 

Trgovački sud u Madridu u utorak je zabranio (FIFA-i i UEFA-i poduzimanje bilo kakvih mjera protiv pokretanja Superlige. Odluka madridskog suda predstavlja prvu pravnu pobjedu "pobunjenika" koji su pokretanjem Superlige otvorili sukob u europskom nogometu.

U presudi stoji da FIFA, UEFA i svi pridruženi nogometni savezi ne smiju usvojiti "bilo kakvu mjeru koja zabranjuje, ograničava ili na bilo koji način uvjetuje" stvaranje Superlige.

Projektom Superlige rukovodi predsjednik Real Madrida Florentino Perez, a kompanija koja je osnovana ima sjedište u Madridu. Kompanija se obratila španskom sudu zatraživši sudsku zabranu kako bi spriječila nogometne regulatore da poduzmu bilo kakvu akciju protiv svoje nove lige.

imageFoto: AFP / Adrian Dennis

Međutim, nije jasno koje je ovlasti madridski sud, koji sudi u korporativnim sporovima, ima nad švicarskim nogometnim tijelima.

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U tom novom takmičenju učestvovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid,  Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu na osnovu rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Ovaj potez bogatih klubova izazvao je brojne negativne reakcije, prije svega FIFA-e i UEFA-e, nacionalnih saveza, državnika, kao i brojnih nogometaša.

imageFoto: AFP / Adrian Dennis

imageFoto: AFP / Adrian Dennis

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...