RIZIK OD ESKALACIJE JE OČIGLEDAN: Nikad više ruske vojske na granici s Ukrajinom

Kao odgovor, SAD je potez Moskve nazvao "samo najnovijim primjerom" agresije Kremlja i saopćio da će nastaviti da operiše ratnim brodovima u Crnom moru kako smatra da je potrebno.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

Sjedinjene Države ponovile su svoju zabrinutost zbog vojnih manevara Rusije duž njene granice sa Ukrajinom, optužujući da je Moskva sada grupisala više trupa u tom području nego kada je napala i zauzela Krim prije sedam godina.

"Svakako je veće od toga", rekao je novinarima u ponedjeljak sekretar za štampu Pentagona John Kirby, nazivajući kontinuirano gomilanje ruskih snaga "veoma ozbiljno zabrinjavajućim". 

"Generalno, nastavili smo da vidimo da se ovo grupisanje povećava", rekao je. "Svakako smo čuli kako Rusi izjavljuju da se ovdje radi o obuci. Nije nam potpuno jasno da je upravo to svrha."

Tvrdnja Pentagona predstavlja malu promjenu u odnosu na prethodne izjave kada je nagomilavanje ruskih trupa kategorizovao samo kao samo najveće od invazije Krima 2014. godine i uslijedila je nakon sličnih obavještajnih procjena zvaničnika Evropske unije, koji su tvrdili da se u tom području sada nalazi više od 150.000 ruskih vojnika.

"To je najveće vojno razmještanje ruske vojske na ukrajinskim granicama ikada", izjavio je ranije u ponedjeljak šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell.

"Rizik od dalje eskalacije je očigledan“, dodao je Borrell optuživši Rusiju za "razmještanje bolnica za kampanju" i sve vrste ratnih aktivnosti u regionu.

Prošle nedjelje, vazduhoplovni general Tod Wolters, najviši američki vojni zapovjednik za Evropu, rekao je američkim zakonodavcima da se čini da je aktivnost duž ruskih linija snabdijevanja "opala", nazivajući rizik od ruskog upada u narednih nedjelju i po dana "malim do srednjim".

SAD i njihovi zapadni saveznici, međutim, i dalje pozivaju Rusiju da "prestane sa svojim provokacijama" i da deeskalira situaciju.

Oni su takođe bili kritični prema ruskim planovima da kasnije ovog mjeseca ograniče pristup Crnom moru i Kerčkom moreuzu, dok Kremlj kao razlog navodi vojne vježbe koje su u toku.

Kao odgovor, SAD su potez Moskve nazvale "samo najnovijim primjerom" agresije Kremlja i rekle da će nastaviti da operišu ratnim brodovima u Crnom moru kako smatraju da je potrebno.

Sunday Times, pozivajući se na britanske pomorske izvore, izvijestio je da Britanija planira da pošalje dva plovila u Crno more negdje sljedećeg mjeseca.



(Vijesti.ba / VOA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...