ŠAROVIĆ SE HVATA ZA GLAVU: "RS se zadužila pod krajnje nepovoljnim uslovima, to je jako opasno!"

"Javnost treba da zna da je to zaduženje pod komercijalnim uslovima, najnepovoljnijim uslovima, to znači da zalažete imovinu Republike Srpske. Ovo je nevjerovatno teško vrijeme koje ćemo mi da podnesemo”, naglasio je Šarović. 

  • Politika

  • 20. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 3

“O posljednjem zaduženju od 700 miliona KM  nije raspravljalo nigdje. Ako se zadužujete za 700 miliona KM za sredstva koja trebaju da idu u budžet i za potrošnju, to je alarm da u ovom društvu sve škripi, i da je došlo do guše", kazao je Mirko Šarović predsjednik SDS-a za N1, komentarišući novo zaduženje Republike Srpske na Londonskoj berzi.

Šarović dodaje da je još luđe kad se zna da će to biti potrošeno za povećanje plata, penzija, ovih i oni kategorija. To znači da kupujete socijalni mir.

"Javnost treba da zna da je to zaduženje pod komercijalnim uslovima, najnepovoljnjim uslovima, to znači da zalažete imovinu Republike Srpske. Ovo je nevjerovatno teško vrijeme koje ćemo mi da podnesemo”, naglasio je Šarović. 

"Ako su istiniti navodi da je Republika Srpska prodala obveznice u vrijednosti od 300 miliona evra na Londonskoj berzi onda to nije nikakav uspjeh niti znak snage, već zapravo znak jedne ekonomske katastrofe koja čeka budžet i narod Republike Srpske", napisala je Jelena Trivić poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske na svom Fejsbuk profilu.

"Ključna rečenica Dodika, da će ovo vraćati neka nova vlast pokazuje svu pogubnost ove odluke - cilj je „pregurati“ naredne dvije godine, a poslije njih potop. Zaista sramno, nečuveno, neodgovorno, reći ću i monstruozno prema svom vlastitom narodu", smatra Trivić i dodaje: 

Evo činjenica o pogubnosti ove odluke: 

- otplata glavnice po dospijeću duga u cijelini: ovo znači da ćemo u jednoj godini iz budžeta morati obezbijediti skoro 600 miliona maraka samo za vraćanje ovog duga plus još nekoliko stotina miliona ili milijarda rate za vraćanje svih drugih kredita; koji budžet i koji rast prihoda ili bruto domaćeg proizvoda može da isprati ovoliku ratu kredita?! Budžet u toj 2026. godini ovo neće moći podnijeti, ali šta je njih briga šta će biti 2026. godine. 

- kamatna stopa od preko 4 odsto u uslovima u kojima se na domaćem tržištu mogla postići znatno niža kamatna stopa.

- zatvorena ponuda - ako je sve u redu i ako treba da pokažemo svoju moć, zašto obveznice nisu emitovane na otvorenoj ponudi nego su se birali investitori koji će ih kupiti?!

- koliko su plaćene konsultantske usluge izlaska na Londonsku berzu,  s obzirom na to da je izlazak na Bečku berzu plaćen 22 miliona KM samo da bi se izašlo na tržište.

"Očigledno je da se radi o prljavom novcu koji je iznesen iz Republike Srpske  i sada će se vratiti, a onima koji su novac iznijeli iz Republike Srpske, narod će još platiti kamatu i druge troškove zaduženja", naglašava ona.

"Tražićemo ocjenu ustavnosti Zakona koji je Vladi omogućio da vodi ovakvu pogubnu politiku i naravno i ono što je primarno, ovu vlast SMIJENITI kako nikad više ne bismo bili u situaciji da nas neko vodi u ovakvu ekonomsku katastrofu", istakla je Trivićeva.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...