ŠTA ĆE DRITAN KAD SE ZA OVO SAZNA: Premijer Krivokapić skriva ugovor Crne Gore i SPC-a, kakva je uloga Beograda!?

Iako je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić 18. aprila najavio da je Vlada spremna da potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), sadržaj tog dokumenta javnosti nije poznat. Ovim ugovorom regulišu se prava i obaveze između države i Crkve.

  • Regija

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 2

Crnogorska opozicija zahtijeva da se javnost upozna sa sadržajem dokumenta prije potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni državni interesi.

Naime, premijer Krivokapić i većina ministara u Vladi Crne Gore bliski su Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Izabrani su glasovima tri koalicije - prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA nakon izbora u avgustu prošle godine, na kojima su ove partije osvojile tijesnu parlamentarnu većinu.

Ugovor je, navodno, još 11. aprila predat premijeru Zdravku Krivokapiću nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmijenio prvobitnu verziju teksta, koju je uradila Vlada Crne Gore, konkretno ministar pravde Vladimir Leposavić.

U međuvremenu, premijer Krivokapić tražio je njegovo razrješenje zbog nepriznavanja genocida u Srebrenici. Razrješenju Leposavića se oštro protivi Demokratski front, najbrojnija članica vladajuće većine.

Vlada, predvođena Demokratskom partijom socijalista, koja je u avgustu 2020. nakon tri decenije izgubila vlast, ranije je saopštila da temeljni ugovor sa SPC-om u Crnoj Gori nije mogla da potpiše, jer ta crkva decenijama nije htjela da registruje svoje eparhije i organizaciju.

Prethodna Vlada bila je u ozbiljnom sukobu sa SPC-om zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je trebalo da reguliše imovinska pitanja vjerskih objekata.

Nezadovoljan Vladinim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, SPC je pokrenuo višemjesečne masovne protestne litije, koje je podržavala većina stranaka sadašnje vlasti. Odmah nakon formiranja Vlade, nove vlasti su promijenile sporni Zakon u skladu s interesima i zahtjevima SPC-a.

Ugovor nepoznat i potpredsjedniku Vlade

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je na pitanje RSE da li će Ugovor biti objavljen, odgovorio da ne zna, kao i da ga ni on nije vidio.

"Kada bude bio meni dostupan, biće dostupan svima. Nema skrivenih aktivnosti i mislim da je namjera da se stvori situacija kako bi se pokrenula tema da se nešto iza brda valja, suprotno interesima Crne Gore. Ne vidim ništa problematično u tome da ga potpišemo ukoliko je usaglašen s onim što bi trebalo da bude principijelan odnos države prema vjerskim zajednicama i obratno“, ocjenjuje Abazović.

Funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije Ivan Vujović za RSE kaže da je čudno što potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je nadležan za oblast političkog sistema, nije vidio ugovor.

"Dakle, ne zna on, ne zna javnost, ne znamo ni ko zna što piše u tom sporazumu, osim beogradske Patrijaršije. Očigledno je da se taj sporazum pisao u Beogradu i očigledno je da će Vlada Crne Gore biti dovedena pred svršen čin, gdje će im biti serviran samo taj tekst ugovora“, ocjenjuje Vujović.

Prema njegovim riječima, imajući sve u vidu, može se izvući zaključak da je vrlo vjerovatno riječ o poslu koji je na štetu državnih interesa Crne Gore, a naravno, kako kaže, u korist SPC-a.

Pravni zastupnik Mitropolije SPC-a u Crnoj Gori Dragan Šoć saglasan je da javnost treba da bude upoznata sa sadržajem ugovora, ali nakon potpisivanja ili kada Vlada procijeni.

"Svi ugovori, s bilo kojom vjerskom zajedicom, treba da budu objavljeni na internet-stranici Vlade. S druge strane, nije uobičajno da zaključenjima ugovora s bilo kojom državom ili bilo kojim subjektom koje Vlada zaključuje, prethode debate. Može da se kaže mišljenje“, navodi Šoć za RSE.

Kakva je uloga Beograda?

Advokat Šoć kaže da će odluku o tome ko će u ime SPC-a potpisati ugovor s Crnom Gorom, donijeti Sinod SPC-a sa sjedištem u Beogradu:

„Oni su nadležni i mogu da ovlaste nekoga od episkopa. Sabor može da da punomoćje, naprimjer Joanikiju, kao administratoru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To može da potpiše i patrijarh ili neko treći. Kao što u ime Vlade to može da uradi premijer, ili neki od ministara.“

Pokojni mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije najavljivao je da će država Crna Gora pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori, vlast voditi s njim, a ne sa Patrijaršijom u Beogradu, uz opasku da tu „nema nikakve razlike“.

Šoć kaže da nije pravno značajno ko će potpisati ugovor.

„Pretpostavljam da je pokojni mitropolit Amfilohije isticao tu činjenicu da bi, vjerujem, smanjio priče o tome kako je to nešto što se radi iz Beograda i da je želio da pokaže da Beograd nema uticaja na procese u Crnoj Gori“, kaže Šoć.

S druge strane, Ivan Vujović iz SDP-a ukazuje da je nakon Amfilohijeve smrti samostalnost Mitropolije SPC-a u Crnoj Gori značajno smanjena.

„U vrijeme mitropolita Amfilohija, što god ja o njemu u političkom i ideološkom smislu negativno mislio, bilo je određenog stepena samostalnosti Mitropolije.“

Vujović smatra da Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve sada želi da ideološki naum preko Vlade Crne Gore, „koju je sama i izabrala“.

„Sada je plan da se iz jednog centra definiše sve vezano za Crkvu, svjetovne oblasti i konkretnu politiku. Zato će se pitati samo jedna adresa, a to je Beograd i Patrijaršija, da ne kažem predsjednik Srbije – Aleksandar Vučić“, ocjenjuje Vujović.

Većina stranaka traži uvid u dokument

Osim SDP-a, i opoziciona DPS traži da se objavi tekst ugovora.

Potpisivanje ugovora između Vlade i SPC-a, čija je sadržina u potpunosti nepoznata, jasno upućuje da se radi o tajnom dogovoru koji, najvjerovatnije, za cilj ima ugrožavanje nacionalnih interesa države, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića. Oni ističu da je odavno upliv SPC-a u politički život Crne Gore neprimjeren i nedozvoljen.

Što se tiče vladajućih partija, osim Građanskog pokreta URA, i Demokratski front tražio je uvid u tekst temeljnog ugovora.

Jedan od lidera Fronta Milan Knežević zahvalio je premijeru Zdravku Krivokapiću što će ubrzo potpisati ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Još ako ga možete objaviti da se ne 'dobačamo' preko Twittera, bilo bi na opštu polzu (radost) svih nas koji smo za kanonsko jedinstvo SPC-a. Unaprijed zahvalan”, napisao je Knežević na Twitteru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...