NOVINAR I PUBLICISTA BORO KONTIĆ O SPORNOM DOKUMENTU: “'Non-paper' je 'novo ime za staru želju'"

"Non-paper“, koji je Bruxellesu navodno dostavljen iz Janšinog kabineta, i to uoči početka polugodišnjeg predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje djelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj.

  • Mini market

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 1

Neformalni dokument koji je, prema tvrdnjama slovenskih medija, tamošnji premijer Janez Janša dostavio Evropskoj komisiji, a koji kao navodno rješenje otvorenih pitanja i "ubrzanje evropskih i NATO integracija regiona" predviđa prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu i novo cijepanje Bosne i Hercegovine, nije ništa novo, smatra dugogodišnji novinar i direktor sarajevskog "Media centra" Boro Kontić.

On u izjavi za "Pobjedu" podsjeća da se u posljednjih 26 godina ciklično pojavljuju nove i prividno različite inicijative čiji je krajnji cilj da se "Bosni i Hercegovini konačno dođe glave".

"Non-paper“, koji je Bruxellesu navodno dostavljen iz Janšinog kabineta, i to uoči početka polugodišnjeg predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje dijelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj.

Kontić objašnjava kako je taj dokument u BiH doživljen "onako kako mu je i bila namjera".

– U bošnjačkom dijelu furiozno, a u srpsko-hrvatskom mirno, kao plivadon – kaže Kontić.

Mediji špekulišu da je "non-paper", zapravo, pisan u kabinetu mađarskog premijera Viktora Orbana te da je on plod dogovora između njega i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Za Kontića je, međutim, potpuno nebitno gdje je i kako sporni dokument nastao. On objašnjava kako je "non-paper" samo "novo ime za staru želju".

– Od trenutka kada je ova zemlja (BiH) odlučila da živi samostalno, dakle od 2. marta 1992. godine, traju pokušaji da se ona podijeli. Vođen je i četvorogodišnji rat, ubijeno skoro sto hiljada ljudi, dok su dva miliona ljudi, što čini polovinu države, postali ili izbjeglice ili raseljeni. Smještena između dva nacionalizma, od kojih bi je srpski odmah podijelio, a hrvatski samo oteo „svoje“. Ukratko, "non paper" je novo ime za staru želju – kaže Kontić.

On smatra i da posljednji "non-paper" ne predstavlja probni balon za testiranje reakcija na ideju o novom prekrajanju granica na Balkanu.

– Ovo nije probni balon. Non-paper ili podjela države je, nažalost, "stanje redovno" za Bosnu i Hercegovinu – zaključuje Kontić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...