"SB" U ZETRI: Pogledajte kako izgleda proces vakcinacije u Sarajevu (FOTO)

U prostoru se istovremeno može vakcinisati 30 osoba, odnosno od 60 do 80 osoba tokom jednog sata. Kompletan proces traje 20-25 minuta.

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

U Sarajevu je počeo proces masovne vakcinacije stanovništva. Imunizacija stanovništva protiv Covida-19 odvija se u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" - Zetra.

U prostoru se istovremeno može vakcinisati 30 osoba, odnosno od 60 do 80 osoba tokom jednog sata. Kompletan proces traje 20-25 minuta.

Prvi su na redu građani od 75 godina i stariji.

Fotoreporter "Slobodne Bosne" se nalazi na mjestu događaja.

Građani BiH vakcinišu se vakcinama "AstraZeneca" i "Sinovac".

Proces vakcinacije u dvorani Zetra odvijat će se u dvije smjene, a radno vrijeme je od 8 do 20 sati.

Zainteresirani za vakcinaciju, kako piše N1, mogu se prijaviti putem aplikacije Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo.

Građani će na vakcinaciju biti pozivani putem Vibera, odnosno telefonske poruke, kada će dobiti tačan termin vakcinacije.

Građani će biti obaviješteni u koliko sati da dođu kako se ne bi stvarale gužve. Prijavit će se na prijemnom punktu sa svojom zdravstvenom knjižicom, koja će biti skenirana. Davat će i osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama. Nakon toga, bit će upućeni u boks u kojem će biti vakcinisani. Cjelokupan proces vakcinacije traje oko 20 minuta. Deset minuta traje registracija, zatim vakcinacija i još 10 minuta postvakcinalni period.

Na mjestu vakcinacije će biti pohranjeni podaci u glavni server ZZO-a da je osoba vakcinisana. Kada se obavi revakcinacija, svaka osoba će dobiti barcode koji garantuje da je proces vakcinacije u potpunosti završen. Taj barcode može poslužiti kada se putuje, jer je provjerljiv na svakom graničnom prijelazu s obzirom na to da je uvezan sa sistemom u Zavodu za javno zdravstvo. Samim tim moći će se provjeriti i njegova vjerodostojnost.

Postoji mogućnost i za one koji se nisu prijavili za vakcinaciju, da se prijave putem svojih porodičnih ljekara.

U slučaju lošijih vremenskih prilika, osigurani su prijemni punktovi unutar Zetre, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, tako da građani neće čekati vani.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...