SVJEDOČENJE DAVORA PEHARA: Upozorio je premijera, bilo je hitnije nabaviti zaštitnu opremu nego respiratore (FOTO)

Zanimljivo je i da Zavod za javno zdravstvo FBiH ima ugovornu obavezu u vidu tehničkog prijema/verifikacije respiratora, a da je Pehar o tome upoznat tek u maju, nakon što su respiratori stigli u Sarajevo.

  • Društvo

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću i drugima svjedočio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, koji je govorio o planu potreba medicinske opreme te o sastancima koje je imao u Vladi FBiH.

Isprva je postojalo nekoliko planova potrebe u kojima se količina artikala razlikovala, a u onom konačnom koji je poslat Vladi FBiH je iskazana potreba za 300 respiratora. U tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti upotrebljivi na intenzivnoj njezi nego samo da ga moraju koristiti i djeca i odrasli.

Davor Pehar, koji je na čelu Zavoda koji je izradio plan potreba na osnovu kojeg je Vlada FBiH i postupala, danas je istaknuo kako je u tom trenutku bilo potrebnije nabaviti zaštitnu medicinsku opremu nego respiratore s obzirom na to da je situacija u bolnicama još bila povoljna.

On kaže da je upozorio premijera na to, ali je dva dana kasnije odluka ipak pala na to da budu nabavljeni respiratori.

Zanimljivo je i da Zavod za javno zdravstvo FBiH ima ugovornu obavezu u vidu tehničkog prijema/verifikacije respiratora, a da je Pehar o tome upoznat tek u maju, nakon što su respiratori stigli u Sarajevo.

Vlada Federacije BiH o nabavci, također, nije dovoljno obavještavala ni Federalni krizni štab civilne zaštite, koji je kompletno izmijenjen nekoliko dana prije nego što će se krenuti u nabavku.

Prema svjedočenju, piše Klix.ba, čini se da Davor Pehar nije bio mnogo informisan niti uključen u proces nabavke, što zbog isključivosti Vlade FBiH, što zbog nezainteresovanosti, a dokaz je i činjenica da je dao saglasnost na odluku Vlade FBiH da izdvoji novac za nabavku medicinske opreme (između ostalog respiratora), a da uopšte nije pitao o čemu je razgovarano na toj sjednici niti šta je odlučeno.

Kao što je već dobro poznato, predmet je formiran u vezi s nabavkom kineskih respiratora za 10,5 miliona KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...