OVO SE I NAS TIČE: NATO sprema najveću vojnu vježbu nakon Drugog svjetskog rata!

Austrija je odobrila SAD-u i njenim NATO partnerima vojne transporte preko austrijske teritorije za potrebe vojne vježbe "Branilac Evrope 2021" ("Defender Europe 2021").

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2021  22. Apr. 2021

  • 8

SAD će prebaciti svoje ljudstvo i opremu za potrebe vojna vežbe, koja će biti održana od 7.maja do 21.juna, iz Njemačke, preko Austrije, u Mađarsku i Sloveniju, saopćilo je Ministarstvo odbrane Austrije. 

Navodi se da će preko teritorije neutralne Austrije biti prebačeno oko 800 vozila i oko 2.000 vojnika u konvojima, preko dvije unaprijed dogovorene rute.

Vojna vježba "Branilac Evrope 2021" sa više od 28.000 vojnika iz 26 država predstavlja najveću vojnu vežu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Branilac Evrope 2021" demonstrira našu sposobnost da djelujemo kao strateški sigurnosni partneri na Zapadnom Balkanu i Crnom moru, i ujedno održavanje djelotvornosti u sjevernoj Evropi, na Kavkazu, Ukrajini i Africi, objašnjava se na sajtu američkih snaga u Evropi (USAREUR).

- Zajedno bi bili u mogućnosti da reagujemo na svaku krizu koja bi se pojavila - navodi se u saopćenju američkih snaga.

Podsjećamo, sastavni dio mirovnog sporazuma dogovorenog u Daytonu, jest vojni aneks kojim je međunarodna zajednica preuzela obavezu očuvanja mira u BiH, što između znači sprječavanje ozbiljnijih unutrašnjih sukoba ali i odbranu BiH od vanjske agresije.

Odmah nakon završetka rata međunarodna zajednica je u BiH poslala masivne vojne snage koje su se u međuvremenu potpuno smanjivale i trenutno broje oko 3.000 vojnika uz odgovarajuću vojnu opremu. Strategija EUFOR-a temelji se na ideji da se postojećim snagama već stacioniranim u BiH, u slučaju bilo kojeg ozbiljnog sigurnosnog izazova, u što kraćem vremenu pridruže vojne snage iz evropskih vojnih baza NATO pakta.

EUFOR svake godine uvježbava dopremanje što većeg broja vojnih snaga iz Evrope u BiH u što kraćem vremenu kako bi odgovorio na bilo koji sigurnosni izazov. Zato se i vojna vježba naziva “Brzi odgovor”.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...