OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja

Ako ih jedete za doručak, ona vam mogu dati dodatnu energiju koja će vam pomoći da se uhvatite ukoštac s obavezama koje vas čekaju.

  • Zdravlje

  • 22. Apr. 2021  22. Apr. 2021

  • 0

Jaja su idealna namirnica doručak. Brzo se spremaju, hranjiva su i možemo ih kuhati, pržiti ili pripremiti na neki drugi način. Osim toga, mogu ih jesti i vegetarijanci, oni koji jedu meso, oni koji ne jedu gluten ili osobe koje preferiraju paleo ili keto prehranu.

Evo šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja.

Osjećat ćete se energično

Ako ih jedete za doručak, ona vam mogu dati dodatnu energiju koja će vam pomoći da se uhvatite ukoštac s obavezama koje vas čekaju.

“Kombinacija bjelančevina i masti, koje se relativno sporo probavljaju u usporedbi s ugljikohidratima, zajedno s vitaminom B12 koji sadrže jaja, pomažu u osiguravanju stabilnog snabdijevanja energijom tokom nekoliko sati nakon što ih pojedemo”, objasnio je trener i nutricionist Sean Allt.

Dobra su za imunološki sistem

Prema stručnjacima, također mogu biti dobra za imunološki sistem. Alt savjetuje da ih uključite u redovnu prehranu kako bi vaše tijelo dobilo raznolike hranjive sastojke koji omogućavaju normalno funkcioniranje imunološkog sistema kako bi se lakše borio protiv raznih bolesti.

Bogata su vitaminima A, D i E, a ovi vitamini su ključni za održavanje ispravne funkcije imunološkog sistema. Prema Paulu Claybrooku, certificiranom nutricionisti, jaja su, također, bogata selenom koji je antioksidans i koji pojačava imunološki odgovor.

“Antioksidansi poput selena, također imaju protuupalni učinak, a ta protuupalna i antioksidativna svojstva pomažu u boljem radu imunološkog sistema", kazao je Claybrook.

Jaja su dobra za rad mozga

Neke hranjive tvari koje se nalaze u jajima, igraju važnu ulogu u radu mozga. Jaja su bogata kolinom – hranjivom tvari koja je neophodna za strukturu i rad mozga. Također su dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Prema Claybrooku, ove važne masti mogu poboljšati rad mozga. Osim toga, sadrže i veliku količinu vitamina B12, a nizak unos ovog vitamina može rezultirati lošim pamćenjem i demencijom. Dakle, redovno konzumiranje jaja može imati pozitivne učinke na mentalno zdravlje.

Smanjuju upalu u tijelu

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih bolesti, a također mogu smanjiti i upalu u tijelu. Claybrook ističe da jaja sadrže znatne količine ovih zdravih masti.

Dobra su za kožu i kosu

Jaja su dobar izvor proteina i biotina koji potiču rast kose pa se smatra da redovno konzumiranje jaja može pomoći da imate dugu i gustu kosu. Osim toga, bogata su antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja ćelija i starenje kože. Prema tome, redovno konzumiranje jaja može vam pomoći da zadržite mladolik izgled.

Lakše ćete izgubiti kilograme

Allt kaže da jaja mogu pomoću u mršavljenju, ali to ovisi o tome kako ih pripremate i s čime ih jedete. Kada pojedete jaje, možete se duže osjećati sitim, što će vam pomoći da ograničite unos kalorija, pojasnio je Alt.

Osim toga, jaja su bogata kolinom, a Alt navodi da je upravo kolin uključen u mnoge metaboličke procese, uključujući razgradnju masti. Bjelance sadrži samo oko 17 kalorija i 0,1 grama masti, dok žumance obično sadrži oko 55 kalorija i 4,5 grama masti, piše "Eat this". No, više istraživanja pokazalo je da se ljudi koji jedu jaja za doručak, duže vrijeme osjećaju sitima, zbog čega unose manje kalorija tokom sljedećih obroka.

Treba napomenuti da jaja mogu utjecati i na nivo holesterola. Ako nemate bolesti srca ili dijabetes, stručnjaci se slažu da je potpuno sigurno jesti jaja svaki dan.

“Ako patite od dijabetesa i zabrinuti ste zbog mogućih negativnih učinaka jaja, sedmično pojedite šest ili manje jaje, a usto se savjetujte i sa svojim ljekarom. Ako ste zdravi, redovna konzumacija jaja ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik”, pojašnjava Alt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...