HOĆE LI SAD DANAS DOBITI 51. DRŽAVU?: Prijedlog je već pred Kongresom, republikanci najavili ŽESTOK OTPOR

Američki Kongres danas će glasati o prijedlogu da se administrativni okrug glavnog grada Washingtona, poznat kao District of Columbia, proglasi 51. saveznom državom SAD-a. Prijedlog će gotovo sigurno proći kroz Donji dom, ali ga u Senatu očekuje teška borba s neizvjesnim ishodom.

  • Svijet

  • 22. Apr. 2021  22. Apr. 2021

  • 0

Pitanje Washingtona već je decenijama predmet rasprava. Iako je originalno zamišljen kao posebna teritorija, danas urbano područje grada ima više stanovnika nego savezne države Vermont ili Wyoming, koji svi uredno plaćaju savezne poreze, glasaju za predsjednika i mogu služiti u vojsci, ali nemaju svoje predstavnike ni u jednom domu Kongresa.

Washington nema pravo ni na svoju nacionalnu gardu, što je bilo posebno vidljivo za vrijeme nereda 6. januara, kada lokalna policija nije mogla suzbiti demonstrante koji su jurišali na Capitol. Za slanje nacionalne garde preko državnih granica, iz susjednih država Marylanda ili Virginije, bila je potrebna dozvola Bijele kuće, koja je tog dana kasnila.

Prema prijedlogu koji će danas vjerovatno proći Donji dom, Washington bi trebao dobiti jednog zastupnika u Donjem domu, u skladu s brojem stanovnika, te dvoje senatora, kao i svaka druga savezna država.

Kako su glasači u Washingtonu većinom demokrate - etničke manjine predstavljaju većinu u tom gradu - republikanci se posebno protive prijedlogu, strahujući da bi pretvaranje Washingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratima dodatna dva zastupnika u Senatu, u kojem obje stranke sada imaju po pedeset zastupnika.

Republikanci stoga predlažu alternativna rješenja, poput oslobađanja građana Washingtona od saveznih poreza, ili pripajanje većine teritorija Washingtona Marylandu. Oba rješenja zadržala bi isti broj senatora, a građani se ne bi više mogli buniti da plaćaju poreze a da njihovi predstavnici ne učestvuju u zakonodavnoj vlasti.

Jednom kada prijedlog dođe pred Senat, suočit će se sa žestokom opozicijom republikanskih senatora, koji će gotovo sigurno pokušati zaustaviti zakon filibasterom. Čak i ako demokrati uspiju progurati zakon o osnivanju nove savezne države i kroz Senat, priča neće biti gotova, jer će se bitka potom preseliti na sudove, gdje će republikanci tvrditi da za proglašenje Washingtona državom nije dovoljna odluka Kongresa.

Prema pravnom stručnjaku Zacku Smithu iz konzervativnog think-tanka "Heritage Institute", osnivanje Washingtona kao posebnog okruga te njegova ograničenja opisani su i zadani u prvom članu američkog ustava te bi za promjenu njegovog statusa bio potreban ustavni amandman.

Čak i ako Washington postane država, Smith je kazao za AP kako očekuje da će novu najmlađu saveznu državu preplaviti val tužbi, koji bi mogao trajati godinama. “U osnovi bi vidjeli jako puno postupaka,” kazao je Smith. “Svaki novi zakon koji bi donijela nova država, bio bi doveden u pitanje. Stvari bi godinama bile nejasne.”

Ako se pita američka javnost, većina građana danas bi podržala pretvaranje Washingtona u saveznu državu, ali donedavno nije bilo tako. U anketama provedenim 2018., većina građana pružala je tek mlaku podršku istom planu.

Prijelomni trenutak za mnoge bilo je nasilno suzbijanje mirnih protesta u ljeto prošle godine, kada je tadašnji predsjednik Donald Trump pregazio autoritet gradonačelnice Muriel Bowser i demonstrante rastjerao uz pomoć saveznih agencija kako bi mogao pozirati za fotografije ispred crkve prekoputa Bijele kuće. Da je Washington bio savezna država, takvu akciju bi bilo nemoguće izvesti bez odobrenja njezinog guvernera.

(Jutarnji list)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...