ŠOKANTNA VIJEST IZ BEOGRADA: Budžet Srbije u minusu 3,4 milijarde eura! (VIDEO)

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Srbija će 2021. godinu završiti s javnim dugom od oko 30 milijardi eura, što će biti oko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  • Regija

  • 22. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 12

U Skupštini Srbije danas je je usvojen rebalansa budžeta, koji pokazuje manjak u državnoj kasi u iznosu od  3,4 milijarde eura.

Ovaj manjak Srbija će “pokriti” novim emisijama državnh obveznica u ukupnom iznosu od 3,5 mlijardi eura, pa će ukupni javni dug Srbije premašiti iznos od 30 milijardi eura.

Javni dug Srbije na kraju 2020. godine iznosio je 26,66 milijardi evra,  (56,8 % BDP), no nakon novog rebalns budžeta premašit će iznos od 30 miliardi eura, što je 60 posto BDP-a.

Prema najnovijim podacima, Hrvatska je i dalje najzaduženija država na prostoru ex Jugodlavije: javni dug Hrvatske trenutno iznosi 41,7 milijardi eura.

Javni dug BiH iznosi oko 6 milijardi eura, što znači da je Srbija 5 puta a Hrvatska skoro 7 puta zaduženija od BiH.

O novom zaduživanju Srbije za N1 televiziju govorio je predsjednik Fiskalnog savjeta Pavle Petrović.

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...