STANIVUKOVIĆ VUKANOVIĆU POKIDAO ŽIVCE: "Povlačim se iz svih razgovora s opozicijom. Na priznanje Radenka Draškovića da se spremaju da me pretuku..."

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, otkrio je tokom razgovora u "Danu uživo" šta je zamjerio Drašku Stanivukoviću, gradonačelniku Banje Luke. Poručio je i prvom čovjeku Srbije Aleksandru Vučiću da, ako je Srbin i patriota, prestane podržavati lidera SNSD-a Milorada Dodika. Vukanović je naveo kako ga ne zanimaju funkcije i da se povlači iz svih razgovora s opozicijom. "Kad se sve dogovore, nek onda dođu da razgovaraju sa mnom", dodao je.

  • Politika

  • 23. Apr. 2021  24. Apr. 2021

  • 2

Kako ste doživjeli jučerašnju posjetu Vučića Banjaluci? Srbijanski predsjednik je ponovo spomenuo kako se nastavlja sa gradnjom aerodroma Trebinje. Vi nikad niste bili optimista kad je u pitanju realizacija tog projekta?

Ostalo im je 200 i nešto dana da ga naprave. Ja sam se zakleo da ću pojesti svaki kamen koji je tamo. Ako ga naprave. To je bila predizborna priča da se pomogne izbor načelnika. Svi su aerodromi u svijetu propali. A oni sad hoće da prave aerodrom.

Danas optužbe da se i vlast i opozicija u RS-u dodvoravaju Vučiću? Imali ste i zamjerku Stanivukoviću?

Nikad se nisam dodvoravao Vučiću, niti bilo kome drugome. Vučić ima dobrih poteza. Ali je napravio i veliku štetu opoziciji. On se sastao sa Dodikom tri puta u sedam dana. Ne znam jel’ u WC mogao otići bez Dodika. Valjda je to bila poruka opoziciji da ne mogu rušiti Dodika uz pomoć Vučića.

Šta ste zamjerili Stanivukoviću?

Očekivao sam minimum poštovanja od Stanivukovića. Da pozove Jelenu (Trivić) ili mene. Da pošalje sliku da imate vlast i opoziciju. Tamo nije bilo njegovih saboraca.

Jeste li mu lično rekli da ste mu zamjerili?

Da. Rekao sam mu da je morao na svakom sastanku pored sebe imati Jelenu Trivić.

Da li je Trivić ljuta na Stanivukovića?

Ne znam. Pitajte nju.

Stalno prijetnje i najave novih sukoba?

Ja sam rekao da nema više pomjeranja granica. Ne znam ko normalan može pričati o ratu.

Non-paper?

Mi smo nestabilno područje i ljudi nas koriste. Po meni dajemo previše značaja tome. Stalno pričam priču o efendiji Muhamedu Šefketu Kurtu i da nije slučajno Tuzla najmultietničkiji grad u BiH. Tamo je ostalo najviše Srba. Muhamed Kurt je izgubio tri sina u partizanima. On je rekao da će objaviti rat ako se digne tuzlanska crkva u zrak. I njegova sahrana je bila jedna od najvaćih. Trebamo pričati o takvim ljudima. Treba prvo biti čovjek… Pa onda Srbin, Hrvat, Bošnjak ili šta već. Ako budemo tako odgajali djecu vrlo brzo bi ovaj prostor prestao biti bure baruta.

Prijetnje ratom

To se ipak ne dešava. Slušamo poruke o mirnom razlazu, branjenju države…?

Obišao sam mnoga stratišta i osjetio sam bol tih ljudi. Ključna stvar je da ovdje više ne bude stradanja.

Vjerujete li da Vučić, kako kaže, nema ništa sa non-paperom?

Vjerujem da nema ništa sa non-paperom. Ali mu ne vjerujem u mnogim drugim stvarima. Poručujem Vučiću, ako je Srbin i patriota – nemoj podržati čovjeka koji razara srpski narod. To je Milorad Dodik.

Ja bih bio najsretniji da se niko nikome ne miješa. Da nemate zloupotrebu javnih resursa. Da budu pošteni izbori. Da nam se niko sa strane ne miješa. Ja sam tu možda usamljen, u ovakvom razmišljanju. Ali, nikada ne bih sklapao pakt sa đavolom.

Želim i da poručim – nikakva me funkcija ne zanima. Povlačim se iz svih razgovora sa opozicijom. Meni ugled u društvu ne dolazi iz funkcija. Uvijek sam bio iskren i otvorenih karti. Kad se sve dogovore, nek onda dođu da razgovaraju sa mnom

Za kraj šta ste konkretno zamjerili Stanivukoviću?

Imao sam 100 problema u životu. I opet sam spreman da se žrtvujem za. Za opštu stvar. Na priznanje Radenka Draškovića da su spremali se da me pretuku, da mi pretuku porodicu. Jer ne mogu da me ukrote. On je šutio. Sad je progovorio kad sam ja poludio. Ne treba me sada braniti kad sam ja reagovao. Možda ga je ponijelo ovih 100 dana na mjestu gradonačelnika. Ali mlad je. Ima kad naučiti. Najbitnije je da se poštujemo, poručio je Nebojša Vukanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...