VUČIĆEV PROJEKT NA TERITORIJI BiH: Od Trebinja do Beograda za 40 minuta

Gradnja Aerodroma Trebinje zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, a finansijer će biti Srbija, koja će i upravljati aerodromom.

  • Ekonomija

  • 25. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 1

Nakon izgradnje aerodroma, od Beograda do Trebinja stizat će se za oko 40 minuta

Kompanija Aerodromi Srbije raspisala je natječaj za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Aerodroma Trebinje.

Lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od centra grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža u Republici Srpskoj (BiH), javlja portal eKapija.

Nakon izgradnje aerodroma, od Beograda do Trebinja stizat će se za oko 40 minuta. Gradnja Aerodroma Trebinje zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, a finansijer će biti Srbija, koja će i upravljati aerodrom.

Nadmorska visina referentne točke aerodroma je oko 266 metara, a kompleks aerodroma obuhvatat će oko 282 hektara, bez pristupnih prometnica.

Kako je navedeno u natječajnoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektirati i izgraditi na aerodromu su uzletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, heliodrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne i interne prometnice, zatim vatrogasni poligon, parkiralište za posjetitelje i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne prometnice.

Od objekata visokogradnje gradit će se zgrada terminala, toranj kontrole leta, vatrogasna stanica, cargo terminal, skladište goriva s crpkom za gorivo, garaža za aerodromsku opremu, terminal i hangar poslovnog zrakoplovstva te pomoćni objekti.

Dužina uzletno-sletne staze ima dvije varijante, 3.000 i 3.500 metara, a projektant će investitoru ponuditi jednu od njih. Planirana širina uzletno-sletne staze je 45 metara.

Kada je riječ o zgradi terminala, planirani broj putnika u vršnom satu je 1.100 (550 u dolasku plus 550 u odlasku), dok će čekaonica za poslovne putnike imati poseban ulaz i primat će najmanje 20 putnika.

U planu je i terminal poslovnog zrakoplovstva koji će istovremeno moći uslužiti najmanje četiri leta, a podizat će su u drugoj fazi izgradnje aerodroma, kao i hangar za zrakoplove poslovnog zrakoplovstva kapaciteta za istovremeni smještaj najmanje tri aviona.

Heliodrom će se, također, graditi u drugoj fazi izgradnje aerodroma, pokraj platforme općeg zrakoplovstva i terminala poslovnog zrakoplovstva, a bit će namijenjen za hitni medicinski transport, traganje i spašavanje te poslovne letove.

Predviđeni broj zračnih operacija od 2023. do 2037. godine iznosi 53.728 letova najvećih Airbusovih aviona tipa A321-200. Objekti niskogradnje i visokogradnje na aerodromu trebaju biti opremljeni odgovarajućim elektro-energetskim, protupožarnim, informacijskim, telekomunikacijskim, vodovodnim i kanalizacijskim sustavima, kao i sistemom za klimatizaciju, grijanje i hlađenje, zatim rasvjetom i sustavom svjetlosnog obilježavanja, radio-navigacijskim i meteorološkim sistemima, sistemima za kontrolu pristupa, daljinsko upravljanje i nadzor, i drugim specijaliziranim sustavima nužnim za rad civilnog zračnog prometa na budućem Aerodromu Trebinje.

“S obzirom na specifičnost terena na kojem se planira izgradnja aerodroma u Trebinju ponuđač mora obaviti i geološke, geotehničke, geomehaničke i hidrološke istražne radove i pripremiti elaborate za daljnju realizaciju projekta”, navodi se u natječaju za izradu planske i projektno-tehničke dokumentacije.

Kako je Tomislav Momirović, srbijanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavio krajem prošle godine, početak gradnje Aerodroma Trebinje očekuje se u drugom tromjesečju ove godine, za što je u proračunu Srbije predviđeno pet milijardi dinara (oko 41 miliona eura).

Prema najavi gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića iz marta ove godine, aerodrom bi trebao početi s radom u sljedećih godinu dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...