ŠEF DELEGACIJE EU U BiH PESIMISTIČAN: "BiH se veoma sporo kreće ka EU. Nema ništa besplatno!"

"Bosna i Hercegovina se veoma sporo kreće ka EU i, ako se nešto ne promijeni ove godine, ne može računati na kandidatski status", kaže šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

  • Društvo

  • 25. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 9

Da li BiH napreduje na evropkom putu?

Kreće se, kaže Satler, ali...

"Trebamo da budemo pošteni i da kažemo da je to kretanje presporo. Šta je evropski put. To prije svega podrazumijeva preuzimanje zakonodavstva, normi, pravnih tekovina EU. Primjer je zakon o sukobu interesa. Zakon o javnim nabavkama. To su zakoni o kojima razgovaramo godinama", kaže šef Delegacije Evropke unije u BiH Johan Satler.

Postoji li šansa da BiH ove godine, kako to najavljuju pojedini domaći političari, dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropkoj uniji?

"Proces pristupanja podrazumjeva niz zahtjevnih zadataka koji se trebaju ispuniti. Nema ništa besplatno. To je 14 prioriteta, a mi to i očekujemo. Ta poruka je jasno rečena. Moramo imati jasniji angažman", rekao je Satler.

On je naveo da će ove godine biti nekih koraka kada je riječ o izbornom zakonu, ali i o zakonu o javnim nabavkama. 

"Jedna od oblasti koje se moraju popraviti u BiH je i vladavina prava", kaže Satler za BN TV.

BiH na evropskom putu ima punu podršku Evropke unije, ali domaći političari moraju raditi više i bolje na ispunjavanju uslova koje je Evropska unija stavila pred BiH, poručuje šef Delegacije Rvropke unije u BiH Johan Satler.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...