SUZE SU SAME TEKLE: Dobitnik Oscara nagradu posvetio kćerki, poginula je četiri dana prije snimanja, vozač je tipkao...

Devetnaestogodišnja Ida preminula je kad se vozač koji je u vožnji tipkao na mobitel, zabio u automobil koji je vozila reditiljeva supruga Helene Reingaard Neumann.

  • Kultura

  • 26. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 0

Danski reditelj Thomas Vinterberg posvetio je Oscara za najbolji međunarodni film svojoj tragično preminuloj kćeri Idi koja je nastradala samo četiri dana prije početka snimanja filma.

Devetnaestogodišnja Ida preminula je kad se vozač koji je u vožnji tipkao na mobitel zabio u automobil koji je vozila redatiljeva supruga Helene Reingaard Neumann.

"Htjeli smo napraviti film koji slavi život, a četiri dana prije početka snimanja dogodilo se nemoguće", započeo je svoj emotivni govor Vinterberg.

"Prometna nesreća odnijela je moju kćer. Neko je gledao u mobitel. Nedostaje nam i volimo je. A dva mjeseca prije početka snimanja i dva mjeseca prije nego što je poginula bila je u Africi... Poslala mi je pismo, pročitala je scenarij i bila je jako uzbuđena. Obožavala je ovaj film... Trebala je biti dio ovoga", rekao je reditelj. U jednom trenutku nije mogao sakriti suze.

"Na kraju smo snimili ovaj film kao posvetu njoj. Dakle, Ida, ovo je čudo koje se upravo dogodilo i ti si dio tog čuda. Možda si negdje vukla neke konce, ne znam, ali ovo je za tebe", obratio se kćeri.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...