NA SUĐENJU NOVALIĆU I OSTALIMA ISPLIVALE PREPISKE: Kako su se milionski poslovi oko nabavke medicinske opreme namještali Fikretu Hodžiću

Na suđenju Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je komunikacije optuženih i drugih u vezi s nastojanjima da se nabavi zaštitna medicinska oprema preko firme “F. H. Srebrena malina”.

  • Vijesti

  • 26. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 0

Tužilaštvo je prezentovalo i komunikaciju optuženih i drugih u vezi s izmjenama Federalnog štaba civilne zaštite (FUCZ), a uvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva bilo je praćeno konstantnim prigovorima Odbrana.

Novalić je optužen za zloupotrebu položaja prilikom uvoza respiratora sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinom Solakom, direktorom firme “F.H. Srebrena malina” Fikretom Hodžićem, kao i samom firmom, te federalnom ministricom finansija Jelkom Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Prezentovana dokumentacija odnosi se na komunikaciju o nabavci zaštitnih maski, rukavica, odijela i druge zaštitne opreme.

Tužilac Džermin Pašić naveo je da je 25. marta 2020. godine Solak telefonski razgovarao sa Hodžićem oko sedam minuta, a da je dan kasnije zaposlenica “F.H. Srebrena malina” poslala e-mail FUCZ-u sa ponudom za maske, pozivajući se na razgovor dvojice direktora.

Prema prezentovanim dokazima, 2. aprila je iz Ureda premijera poslat e-mail Hodžiću, u kojem se zahtijeva da se pripremi ponuda za određene artikle u skladu sa dogovorom a po nalogu premijera.

Hodžić je od određenog lica zatražio da mu odmah da ponudu za određene artikle, a potom dostavio ponudu za maske, odijela, naočale i rukavice.

Šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović je o ponudi “F.H. Srebrene maline” 3. aprila razgovarao sa Solakom, koji navodi da je Hodžić bio kod njega i da su gledali “ovo” jutros te da cifra nije 3,3 već 4,2 miliona. Solak navodi da razmatra promjenu određenih artikala.

Tužilaštvo je predstavilo i komunikaciju Novalića i Ganibegovića, koji pita da li će biti prebačena sredstva “Srebrenoj malini”, a Novalić pita zar nisu i koliko treba, na šta mu Ganibegović odgovara 2,9 miliona.

Tužilac Pašić prezentovao je komunikaciju u grupi “Gensek” na Viberu, u kojoj je, osim Novalića i Ganibegovića, i sekretar Vlade Edita Kalajdžić. Razgovor je o Solaku, koji je i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, a čiji je komandant Miličević.

Novalić navodi da će Solak morati preuzeti vlast, na šta Kalajdžić kaže da treba izmijeniti Štab. Novalić navodi da Solak ima najbolji budžet u državi, a da je dao da o njemu odlučuje Jelka. Kalajdžić kaže da se mora promijeniti Štab i “preglasati šta treba”, te da “ne možemo čekati Jelku”.

U dokaze je uložena Uredba Vlade o izmjenama Štaba, kojom je smanjen broj članova.

Odbrana Novalića prigovorila je na predstavljenu komunikaciju, navodeći da je ona izuzeta prilikom pretresa kompjutera suprotno zakonu i da optuženi i branilac nisu bili pozvani na njeno otvaranje. Braniteljica Vasvija Vidović pitala je gdje je dokaz da je riječ o telefonu Ganibegovića.

Nakon duže rasprave, Vijeće je pozvalo branioce da u Tužilaštvu pregledaju snimljene dokumente i da zatraže sve što misle da im treba za odbranu.

Odbrane su prigovarale i što tužilac u prezentovanju dokumenata izvodi zaključke koji su primjereni za završnu riječ. Tužilac Pašić insistirao je da ima pravo navoditi svoje tvrdnje, koje Vijeće može prihvatiti ili odbaciti. Sudija Džemila Begović je više puta sugerisala tužiocu da se fokusira samo na tvrdnju šta nekim dokumentom dokazuje.

Braniteljica Vidović je neke komentare tužioca ocijenila uvredljivim i arogantnim.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo saopštenje Agencije za javne nabavke u kojem se navodi da se pri nabavci medicinske opreme mogu koristiti pregovarački postupak ili, u slučaju krajnje hitnosti, postupak po članu 10 koji predviđa izuzetke od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Tužilac je uložio niz odluka kliničkih centara u Federaciji, u kojima se raspisuje poziv po odredbama pregovaračkog postupka. Kako je Pašić naveo, nisu postojali uslovi da se primijeni član 10, koji je neosnovano primijenila FUCZ.

Odbrane su prigovorile na relevantnost ovog seta dokumenata, navodeći da planirane nabavke nisu ni realizovane po proceduri za koju Tužilaštvo smatra da je bila ispravna. I sudija Branko Perić je pitao tužioca da li ima neki slučaj da je nabavka ostvarena na osnovu pregovaračkog postupka, dok je Begović na kraju rekla da ovi dokumenti za sad nisu relevantni.

Uložene su i odluke Vlade o pokrivanju troškova Štaba iz sredstava za posebne naknade za zaštitu od nesreća, kao i zaduživanju FUCZ-a da u što kraćem roku osigura operativnost sredstava.

Tužilaštvo nastavlja ulaganje materijalnih dokaza sutra, 27. aprila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...