TAJNA JE U AGDI: Danas pravimo tradicionalne bosanske ružice, nema im ravnih… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za jedan veliki pleh pun ružica.

  • Gastro

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 0

SASTOJCI

1 pakovanje jufki

700 g mljevenih oraha

100 g mljevenog petit keksa

100 g prezli

200 g masti

Agda:

800 g šećera

1 l vode

2 koluta limuna

PRIPREMA

Uvijek prvo pripremite sirup, jer se mora ohladiti. To možete učiniti dan ranije i držati ga u frižideru do daljnje upotrebe. Pomiješajte vodu i šećer u loncu i prokuhajte ih. Kad sirup ključa, smanjite vatru na 7. stepen od 9 i kuhajte oko 10 minuta bez poklopca. Zatim stavite 2 koluta limuna i pustite da se sirup potpuno ohladi.

Otopite pročišćeni puter. Pomiješajte orahe, prezle i petit keks.

Pomastite veliki pleh od rerne ili jedan veličine 40 x 33 cm. Prekrijte listove jufke čistom kuhinjskom krpom kako biste spriječili da se isuše.

Izvadite prvi list, pomastite i premažite kistom. Pospite list mješavinom oraha i keksa.

Na to stavite drugi list. Na vrhu će vam ostati razmak od oko 2 cm. I drugi list pomastite, premažite i pospite i na njega stavite 3. list. Na kraju trebate imati ukupno 5 listova, jedan na drugi poslagan sa malim razmakom, pomašćeni i posuti.

Pažljivo smotajte u čvrstu rolnu. Rolnu izrežite na komade debljine 2-3 cm. Stavite ih u pripremljeni pleh i poredajte što gušće kako se ne bi otvorile. Isti postupak ponovite sa preostalih 10 listova: uvijek uzimate 5, jedan preko drugog i svaki od njih pomašćen i posut, i sve to oblikovano u rolnu.

Pecite ružice u zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 15 minuta, a zatim na 160 stepeni još 20 minuta. Pripazite na njih, jer brzo potamne. Kad poprime idealnu boju (zlatnožuta), najbolje ih prekrijte aluminijskom folijom.

Izvadite ih iz rerne i odmah prelijte hladnim sirupom. Ružice su još vruće i možete čuti šištanje - tada znate da ste sve učinili kako treba.

Ostavite ih na sobnoj temperaturi 1-2 sata dok ne upiju većinu sirupa i dok se potpuno ne ohlade. Zatim ih stavite u frižider.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...