“NEĆE IM PASTI NA PAMET DA UČESTVUJU U NEREDIMA”: Čampara predložio da se huligani kažnjavaju zatvorom do deset godina

Predložio je izmjene i dopune člana 362, pod kojim se trenutno podrazumijeva isključivo nasilničko ponašanje.

  • Društvo

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 2

Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, predložio je izmjene i dopune entitetskog Krivičnog zakona radi suzbijanja nasilničkog ponašanja i nereda. To podrazumijeva pooštravanje sankcija za počinioce ovih djela.

Ovo je učinio nakon što je blizu 50 mladića iz navijačke grupe Nogometnog kluba Zrinjski imena "Ultrasi" izazvalo nerede tokom posljednjeg vikenda u Mostaru, a potom su se sukobili s navijačima Veleža, grupom "Red Army".

U jučerašnjoj reakciji Čampara, koji je i ministar unutrašnjih poslova FBiH, najavio je novi zakon i poručio da nakon toga navijačima "neće pasti na pamet da učestvuju u neredima".

Predložio je izmjene i dopune člana 362, pod kojima se trenutno podrazumijeva isključivo nasilničko ponašanje, a koje implicira:

  • Ko grubim vrijeđanjem ili zlostavljanjem drugog, nasiljem prema drugom, izazivanjem tučnjave ili naročito drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava građanski mir, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine;

  • Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini u sastavu grupe ljudi ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano teško poniženje više osoba ili je neka osoba lako tjelesno povrijeđena, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Čamparinim prijedlogom izmjena i dopuna navedeni član ovog zakona se redefiniše u "nasilničko ponašanje i izazivanje nereda", a inicirao je pooštravanje sankcija te definisanje nasilnog ponašanja navijačkih grupa. Pa bi zakon glasio:

  • Ko grubim vrijeđanjem ili zlostavljanjem drugog, nasiljem prema drugom, izazivanjem tučnjave ili naročito drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava građanski mir, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine;

  • Ko nasiljem ili učešćem u nasilju prema drugim osobama, materijalnim stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje, ugrožava javni red ili potiče druge na nasilje, te prouzrokuje lakše tjelesne povrede ili lakšu materijalnu štetu drugim osobama, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do sedam godina;

  • Ako je krivično djelo iz stava 2. počinjeno iz mržnje i uz upotrebu oružja ili oruđa ili ukoliko se dovede u opasnost život druge osobe ili prouzrokuju teže tjelesne povrede ili teža materijalna šteta drugim osobama, kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina;

  • Navijačke skupine ili skupine povezane s navijačima koje nasiljem ili učešćem u nasilju oštete imovinu ili nanesu tjelesne povrede drugim osobama ili ugroze zdravlje i mir drugih osoba, koje svojim ponašanjem ili parolama izazivaju narodnosnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina.

Čampara, zvaničnik Naroda i pravde (NiP), obrazložio je zašto je inicirao izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH.

"Sve češći huliganski neredi počinju predstavljati ozbiljnu sigurnosnu prijetnju na koju Parlament FBiH, kao zakonodavni organ, mora odgovoriti pooštravanjem sankcija. U trenutnom tekstu Krivičnog zakona FBiH nisu detaljno utvrđena, a ni opisana krivična djela koja se odnose na nasilničko ponašanje i izazivanje nereda. Intencija Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH je odvraćanje od potencijalnog počinjenja krivičnog djela (proaktivno djelovanje) s obzirom na to da će, usvajanjem predloženih izmjena i dopuna, potencijalnim počiniteljima biti poslana jasna poruka kako nasilničko ponašanje i izazivanje nereda predstavlja ozbiljno krivično djelo", istaknuo je.

Ocijenio je da će u, kako je naveo, reaktivnom smislu, nadležnim pravosudnim organima bit omogućeno da učesnike u neredima i počinioce krivičnog djela nasilničko ponašanje terete oštrijim kaznama, a da će u konačnici potencijalne počinioce odvratiti od počinjenja navedenih krivičnih djela, piše Klix.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...