SAMO JE JEDAN NERVOZNI POŠTAR!

U sarajevskom Domu mladih će 14. ožujka nastupiti Brkovi, punk-rock-metal-turbofolk atrakcija iz susjedstva. Organizatori su njihov nastup, kao i nastup predgrupe Bad Copy iz Beograda okarakterizirali kao „Antistres koncert“, a povodom njihove sarajevske svirke pokušat ćemo vam približiti taj bend kao i njihovo posljednje studijsko ostvarenje pod nazivom Pi... materina

  • Kultura

  • 13. Mar. 2015  15. Mar. 2015

U sarajevskom Domu mladih će 14. ožujka nastupiti Brkovi, punk-rock-metal-turbofolk atrakcija iz susjedstva. Organizatori su njihov nastup, kao i nastup predgrupe Bad Copy iz Beograda okarakterizirali kao „Antistres koncert“, a povodom njihove sarajevske svirke pokušat ćemo vam približiti taj bend kao i njihovo posljednje studijsko ostvarenje pod nazivom Pi... materina.

Lineup Brkova čine tekstopisac i pjevač, inače profesionalni portir Vedran Pehar- alias Shamso 69, gitaristi Vedran Ivčić-Prasac i Damir Dinjar- Žorž, bubnjar Mario Šarac-Šarulja i basist Tomislav Kalousek-Tomac. Zanimljivo je kako su Brkovi zapravo ljudi različitih profila i zanimanja ujedinjeni u glazbi. Tako je Shamso 69 portir, Prasac zaštitar, Tomac je posljednjih devet godina bio politički novinar na HTV-u, a Žorž već dugo radi u jednoj privatnoj tvrtki.

Jedini nezaposleni član benda je Šarac, za kojega kolege vole kazati kako moli boga da ne nađe posao. Za razliku od ostalih bendova u regiji, Brkovi su minimalno ili nisu nikako zastupljeni u medijima, osobito ih nema na regionalnim radivalovima, a nemaju niti izdavača. Bolje rečeno potpuno su inferiorni težnji za objavom nosača zvuka u čvstom obliku. Sve svoje albume, a objavili su ih ukupno pet, Brkovi su uredno besplatno „okačili“ na svoju web stranicu. Tradiciju uvredljivih i seksističkih tekstova nastavili su i na posljednjem, četvrtom studijskom albumu Pi... materina koji sadrži deset pjesama, a otvara ga muško-ženski dijalog nazvan Figaro.

Prava ljubav, naziv je punk-rock glazbene podloge skrivene pod plašt teksta najprimitivnije moguće turbofolk naracije. U ska ritmu i gitarskim tercama, nalik na djela Nervoznog poštara, nastavlja album istoimenom naslovnom pjesmom. Na istom su tragu i pjesme Nije život cvijetno polje i Uspomene, sve odreda sagrađene na jeftinim turbofolk linijama i još jeftinijim solažama, potkovane štopanjem gitarskih riffova. Album Pi... materina zatvara pjesma Samac koja podsjeća na užasne solo uradke Alena Islamovića iz novijeg razdoblja karijere.

Nakon preslušavanja albuma postaje jasno kako se Brkovi više ne zezaju sa turbofolkom, već u njemu doslovce uživaju. Iako se Brkovi silno žele povezati sa radovima kultne sarajevske grupe Nervozni poštar od prije 30 godina, a nebi im bilo mrsko niti da su makar na tragu hrvatskog sastava Vatrogasci od prije 20-tak godina, ipak sve te usporedbe zvuče pretenciozno, jer je toj vrsti muziciranja odavno istekao rok trajanja. (M.Iličić)

trenutak ...