KAO GROM IZ VEDRA NEBA: Federacija BiH namjerava proizvoditi rusku vakcinu u Bosni i Hercegovini

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi provodila masovniju imunizaciju, a trenutne količine koje smo dobili ili kupili putem COVAX mehanizma, dovoljne su tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

  • Vijesti

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokušat će, u saradnji s Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, pokrenuti proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V u Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba od izvora iz entitetske vlade. 

U ostvarivanju ovog cilja, federalna vlast navodno je već provela pojedine aktivnosti. Prema spomenutom izvoru, vakcine bi proizvodio Veterinarski fakultet, a potrebna proizvodna tehnologija bi bila kupljena u Njemačkoj.

To podrazumijeva da će nadležni od Rusije kupiti tzv. know how, tj. podatke o tome kako se vakcina proizvodi. Navedene informacije novinari su provjerili kod dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhameda Smajlovića, koji je kratko odgovorio:

"Nemam komentar na tu informaciju. Tu informaciju morate tražiti od Vlade FBiH. Takve stvari ne smijemo objavljivati - ni da jeste ni da nije. Sada zaista nemam komentar."

U međuvremenu, federalna vlast još ne uspijeva nabaviti vakcine direktno od proizvođača. Prvo je pokušala kupiti upravo vakcine Sputnik V, a u međuvremenu je saopćila da će pokušati kupiti i vakcine iz Kine. Trenutno se čeka okončanje započetog procesa za nabavku kineske vakcine, a započeta je i procedura za nabavku "Pfizera". U ovom trenutku se čeka povratna informacija američke kompanije.

Federacija BiH trenutno nema dovoljno vakcina da bi provodila masovniju imunizaciju, a trenutne količine koje smo dobili ili kupili putem COVAX mehanizma, dovoljne su tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Podsjećamo, Srbija je prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju vakcine. Njen Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak proizvodit će Sputnik V. To isto pokušava veći broj država širom svijeta. Proizvodnja u Srbiji trenutno najtraženije robe na svijetu trebala bi početi 20. maja, a predsjednik ove države Aleksandar Vučić najavio je da bi ove vakcine u upotrebi trebale biti već u junu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...