DODIK ŽIVI U ILUZIJAMA: "RS i FBiH su se razgraničile 1995. godine, red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami"

Dodik je naglasio da RS zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne s članicama Upravnog odbora PIC-a, već s drugim entitetom i druga dva naroda, koji su, prema Ustavu BiH, konstitutivni.

  • Politika

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 8

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da stavovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) nastavljaju da služe i povlađuju politici političkih predstavnika bošnjačkog naroda.

Dodik je naglasio kako Bošnjaci ne mogu graditi državu s onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti.

- Kada su već odlučili da potroše papir i da se oglase, članovi PIC-a imali su priliku da poruče svojim bošnjačkim partnerima da ne mogu graditi državu s onima koje 25 godina pokušavaju razvlastiti, omalovažiti, a sada i direktno vrijeđati - poručio je Dodik.

On je naglasio da RS zadržava pravo da o budućnosti BiH razgovara i pregovara, ali ne s članicama Upravnog odbora PIC-a, već s drugim entitetom i druga dva naroda, koji su, prema Ustavu BiH, konstitutivni.

- Upravo nam Ustav BiH to garantuje, jer smo kao Republika Srpska strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i potpisnica Aneksa 4 tog sporazuma, što je Ustav BiH, ali i svih drugih aneksa, uključujući i Aneks 10 - naveo je Dodik.

On je konstatovao da se Upravni odbor PIC-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održi iluziju o BiH zanemarujući činjenice.

- Jedna od njih je da su entiteti postojali i prije Daytona, o čemu svjedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili mirovnoj konferenciji u Daytonu, a dio su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i prije kreiranja današnje BiH. Iz svega slijedi logičan i pravno utemeljen zaključak - ako je nešto postojalo prije dejtonske BiH, može i poslije - istaknuo je on.

Što se tiče granica među entitetima, Dodik je naveo da su one utvrđene Međunarodnim sporazumom u Daytonu i ne mogu se brisati gumicom, kako bi neki u Sarajevu željeli.

- Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak s Federacijom BiH, a ne s neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovdje imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami - poručio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...