UVJERENI STE DA VAM OD KAFE MOZAK BRŽE RADI: Evo šta kaže nova studija…

Studiju je vodio neuroradiolog, dr. Nuno Sousa sa portugalskog Univerziteta Minho School of Medicine.

  • Zdravlje

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 0

Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu, odnosno fMRI, kako bi pratili protok krvi u mozgu i aktivaciju neurona među dvije grupe – onih koji piju i onih koji ne piju kafu kroz tri stanja: odmaranje, obavljanje zadatka i odmah nakon ispijanja šoljice kafe.

“Ovo je prvi put da se učinak koji redovno ispijanje kafe ima na naš mozak, proučavao tako detaljno”, piše dr. Sousa u studiji.

Sousa i istraživački tim otkrili su kako doista postoji veza između ispijanja kafe i “učinkovitijeg i korisnijeg obrasca povezanosti kad su u pitanju motorička kontrola i budnost.” Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje je i potvrdilo da kafa ima takav učinak na mozak.

Osim toga, istraživanje je potvrdilo ono što su već pokazale prethodne studije – kod nekih sudionika uočen je veći nivo stresa nakon šoljice kafe, piše Eatthisnotthat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...