KUD GONIŠ, MILORADE?: Pristižu reakcije zastupnika i delegata na Dodikov odgovor PIC-u...

"U bosanskoj basni, međed napada i napada, a mi se pravimo mrtvi", tek je jedna od reakcija na Dodikove izjave o mirnom razlazu, o medijskim napisima o podjeli zemlje, o pozivima na rat, o svakodnevnom glorificiranju ratnih zločinaca.

  • Mini market

  • 27. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 0

Red je da o svojim životima odlučujemo u miru i sami, reakcija je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a na jučerašnje pismo Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. O budućnosti BiH dogovarat ćemo se s druga dva naroda poručio je Dodik. Na njegove prijedloge stižu i odgovori predstavnika vlasti u Federaciji, a jedan od njih glasi - Kuda goniš Milorade?

Osuda trenutnog političkog diskursa u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH pristigla jučer od Upravnog odbora PIK-a sa izuzećem stava Ruske Federacije. Dodik poručuje Upravni odbor PIK-a u kontinuitetu služi neistinama, pokušavajući da održe iluziju o BiH, prenebregavajući činjenice.

“Republika Srpska i Federacija BiH su se razgraničile 1995. godine i to je činjenica koja se nekima danas možda ne dopada. Mi ostajemo privrženi ideji da o budućnosti BiH razgovaramo ipak sa Federacijom BiH a ne neizabranim stranim službenicima u Sarajevu. Tako propisuje sam Ustav, a tako je i logičnije. I mi i ljudi iz Federacije ovdje imamo životne mandate. Red je da o svojim životima u miru odlučujemo sami”, kazao je Dodik.

Dodikov stranački kolega i delegat u Domu naroda BiH Nikola Špirić poručuje bez obzira koliko PIK bio protiv, o svim stvarima će se morati razgovarati ukoliko se ne želi uvesti diktatura

“Nije dobro da PIK drži stranu bilo kome u BiH, oni moraju držati nepristrasnost, pogotovo na ratne pokliče koji su ovih dana i nedjelja dolazili iz Sarajeva iz Federacije,meni je žao što je to tako, i mi na te pokliče nudimo razgovor”, kazao je Špirić.

“Kuda goniš, Milorade?”

U bosanskoj basni, međed napada i napada, a mi se pravimo mrtvi, tek je jedna od reakcija na Dodikove izjave o mirnom razlazu, o medijskim natpisima o podjeli zemlje, o pozivima na rat, o svakodnevnom glorificiranju ratnih zločinaca.

“Osjećam moralnu i ljudsku obavezu i odgovornost, spram naše bosasnkohercegovačke djece, svih onih dječaka koji bi neodgovorni gurnuli u rovove da pitam planetarno nebitnog predsjedavajućeg: ‘Kuda goniš Milorade?’“, istakao je Adin Huremović, zastupnik SBB-a.

“Mislim da se treba da se raspravlja između entiteta RS i FBiH, na način da se ta rasprava pokrene sa nivoa zajedničkih institucija. Dakle vlast se u Sarajevu, uzimate gore novac, uzimate pozicije dižete budžet svake godine za 30 miliona KM svaki put na godišnjem nivou. Pa gospodo gore to raspravite pa donesite u parlament RS”, kazao je Miladin Stanić, Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

“Vrijeđanje od vas pojedinih u medijima čitavih naroda, ja mislim da je zaista vrijeme da sa tom praksom prekinemo. Kako god i šta god se desi u BiH, jedini put je da svi razgovaramo o tome u institucijama BiH”, kazao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

I dok se priče ili kako kažu pojedini zastupnici – nove basne, razvijaju koje nikome ne mogu biti od koristi. Istovremeno iz Vijeća Evrope konstatuju ekonomske reforme nisu sprovedene zbog političke blokade.

Autor: Rasim Pavica /N1

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...