IGOR ŽUNIĆ BACIO RUKAVICU U LICE INZKU: "Neće se udovoljiti zahtjevu visokog predstavnika, sve političke partije u RS-u su složne..." (VIDEO)

"Sankcija se ne plašim. Osjećamo se svi čisti. Nije nas strah. Ako neko potegne to pitanje… Vraćamo se u srednji vijek. U vijek nekog štapa i sile. To u savremenim društvima nema nikakvog smisla", poručio je Žunić.

  • Mini market

  • 27. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 1

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske na N1 televiziji oporučio je kako NSRS neće prihvatiti ultimatum visokog predstavnika Valenzina Inzka da se ponište povelje dodijeljene ratnim zločincima. Dodao je kako se niko ne boji sankcija.

Koji će biti ishod inicijative da se formira pregovarački tim Republike Srpske za dijalog o budućnosti države? Kakvu će to odluku donijeti NSRS glede pregovaračkog tima?

Žunić: Očekujem da će se raspravljati poslije vaskršnjih praznika. Očekujemo da napravimo dogovor sa svim političkim partijama u Republici Srpskoj. Iz vlasti i opozicije. Da napravimo zajedničke zaključke. I da idemo u istom pravcu kada se radi o ovim pitanjima.

Igor Žunić o budućnosti dijaloga u BiH

Šta će biti zadaća tog tima?

Žunić: Željeli smo napraviti jednu vrstu dijaloga unutra Bosne i Hercegovine. Mislim da je konačno došlo vrijeme da se strane u BiH – Republika Srpska i Federacija BiH, i tri konstitutivna naroda, praktično dogovaraju o daljoj budućnosti BiH. Daljoj budućnosti svih građana koji žive na ovim prostorima. Mislim da je to jedna dobra inicijativa.

Hoće li NSRS povući povelje dodijeljene ratnim zločincima?

Žunić: Neće se udovoljiti zahtjevu visokog predstavnika. On imas svoja ovlaštenja definisana Dejtonskim sporazumom. Ovo nisu njegova ovlaštenja. On nema potrebu, niti zadatak, da se bavi ovim pitanjima. Njegov zadatak je definisan Aneksom 10. Sve političke partije u Republici Srpskoj su se složile – NSRS neće prihvatiti ultimatum. Niti će se o tome posebno izjašnjavati. Jasno je da Inzko svojim pismo pokušava degradirati NSRS. Narodna skupština ne može poništavati odluke koje nije ni donijela. U krajnjem slučaju ti ljudi su zaslužni za nastanak RS-a. To je stav svih političkih partija.

Odlikovanja je donijela jedna komsija. Nema nikakve logike da NSRS poništava nešto što nije ni donijela. Mislim da je toga bio svjestan i Inzko kada je pisao pismo. To pismo je na neki način diskriminisalo srpski narod u cjelini. Stava smo da će NSRS podržati odluku komisije.

Sankcije Inzka

Plašite li se sankcija?

Žunić: Mi smo svi izabrani voljom naroda. Uvoditi neke sankcije meni koji nisam donosio tu odluku, a sada trebam da učestvujem, mislim da nema nikakvog smisla. Sankcija se ne plašim. Osjećamo se svi čisti. Nije nas strah. Ako neko potegne to pitanje… Vraćamo se u srednji vijek. U vijek nekog štapa i sile. To u savremenim društvima nema nikakvog smisla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...