ČUDO NEVIĐENO: Ford razvija potpuno novu tehnologiju, pogledajte kako u krivinama rade "pametna svjetla" (VIDEO)

Tehnologija koristi podatke o GPS lokaciji u stvarnom vremenu za precizno prepoznavanje zavoja na putu ispred vozila.

  • Auto

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 0

Ford je predstavio svoj novi pametni sistem svjetala koji obećava osvjetljavanje mogućih opasnosti na cesti i zavoja prije nego što ih vozači vide. Ne treba niti naglašavati da bi takav sistem bio veliko povećanje sigurnosti na cesti.

Tehnologija koristi podatke o GPS lokaciji (i navigaciji) u stvarnom vremenu za precizno prepoznavanje zavoja na putu ispred vozila. Komplicirani algoritam tada izračunava putanju i brzinu vozila te će prema njemu prilagoditi smjer prednjih svjetala. To će vozačima pružiti optimalno pokrivanje raskrižja svjetlom i svih opasnosti koje se mogu skrivati iza zavoja. Ford kaže da će alat nastaviti raditi čak i kad podaci o lokaciji nisu dostupni. Tada će sistem raditi zajedno s ugrađenom kamerom kako bi inteligentno osvjetljavao cestu dok se signal ne poboljša.

alt

Ford kaže da će novi alat voditi vozače kroz mrak. Michael Koherr, Fordov inžinjer europskog istraživanja rasvjete, rekao je da je nova tehnologija sljedeći korak za povećanje sigurnosti na cestama.

– Tehnologija predviđanja osvjetljenja koju sada razvijamo, znači da bi jednog dana vožnja u mraku mogla biti jednostavna poput praćenja vaših svjetala. Ovaj novi sistem, zasnovan na mapama i lokaciji, sljedeći je korak u našoj težnji da vožnju noću ne učinimo težom ili stresnijom od one danju.

Istraživanje koje je u to vrijeme proveo Ford, pokazalo je da se 81 posto vozača boji voziti po mraku, dok je u drugoj, njemačkoj anketi 53 posto ispitanika reklo da im je najveći strah kod putovanja po mraku velika vjerovatnoća da neće vidjeti pješaka ili biciklistu, dok stručnjaci kažu da je rizik od sudjelovanja u nesreći sa smrtno stradalima tri puta veći noću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...