DŽAFEROVIĆ PODSJETIO INCIDENTNOG DODIKA: "Ne može on suditi o Komšićevom mandatu, izabran je legitimno i legalno"

Dodao je da je Borrell potpuno jasno osudio sve "non-papere".

  • Politika

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 5

U intervjuu za televiziju Nova BH, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osvrnuo se na incident na videosastanku članova Predsjedništva BiH s visokim komesarom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, kada je, kako je ranije objavljeno, Željko Komšić napustio sastanak nakon komentara na njegov račun koje je iznio Milorad Dodik.

- To je bio jako bitan sastanak. Razgovarali smo o mnogim temama, prije svega onim koje se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine, ispunjavanju 14 prioriteta, šta je to što mi kao Predsjedništvo treba da uradimo, o budućim samitima Evropske unije i Zapadnog Balkana. Ja mislim da je članstvo svih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jedina perspektiva, što prije – to će biti bolje i za sve države Zapadnog Balkana i za Evropsku uniju - kazao je Džaferović.

Dodao je da je Borrell potpuno jasno osudio sve te non-papere i nagovještaje povrede teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, što dolazi kroz te "non-papere".

- Osudio je to, rekao da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, naš evropski put, potpuno jasno je kazao šta treba biti put za BiH i šta mi u BiH treba da radimo. Govorili smo, naravno, i o pandemiji i drugim temama - dodao je Džaferović.

Džaferović je kazao i da se dogodio „taj incident, možemo slobodno kazati incident, kada je gospodin Dodik uvrijedio gospodina Komšića“.

- Ne može Dodik suditi o legalitetu i legitimitetu mandata gospodina Komšića, niti bilo kojeg drugog člana Predsjedništva, dakle i mene. Niti mi možemo suditi kada je on u pitanju. Postoji Ustav, postoji zakon, gospodin Komšić je izabran na osnovu Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, a ta dva akta pokrivaju i ono što mi zovemo legalitetom i legitimitetom - kazao je Džaferović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...