INTEGRALNI INTERVJU ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA ZA "NOVU BH": "Branit ćemo suverenitet i teritorijalni integritet BiH bez ikakve rezerve"; Odgovorio i na prozivke Radončića (VIDEO)

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, rekao je za sarajevsku televiziju Nova BH da je komesar za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na sastanku osudio ideje iznesene u non-paperu i da svaka, pa makar to bila i indicija koja bi ukazivala na nečije namjere o povredi teritorijalnog inegriteta i suvereniteta BiH, mora biti shvaćena ozbiljno.

  • Mini market

  • 28. Apr. 2021  29. Apr. 2021

  • 5

"Ja to shvatam vrlo ozbiljno i mislim da ovdje u BiH svi politički akteri to treba tako da shvate, da to ne shvataju kao retoričko pitanje i pitanje svađe između pojedinih političkih subjekata, nego neka to ozbiljno shvataju. Mislim da kada je u pitanju suverenitet i inegritet BiH da se svi prema tome trebamo odnositi vrlo ozbiljno i vrlo odgovorno", kazao je.

Dodao je da je "usvom tom zlu kod pojave tog non-papera jako dobro to što je cijeli dobronamjerni svijet osudio jedan takav dokument i osudio takve ideje počev od svih institucija EU, Amerike i mnogih drugih prijateljskih država".

"Dakle, jasno je kazano da je to put u rat i taj non-paper jeste put u rat i oni koji su ga pravili provociraju rat, a ne oni koji kažu da će braniti suverenitet i teritorijalni integritet BiH. I branit ćemo suverenitet i teritorijalni integritet BiH kada god to bude potrebno bez ikakve rezerve, dakle u svom tom zlu dobro je što smo izazvali ovakvu reakciju i što je to osuđeno. Još jednu stvar da kažem, mislim da se taj non-paper nije pojavio slučajno uoči pregovora koji teku ovih dana između Srbije i Kosova odnosno Beograda i Prištine", kazao je član Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da "ozbiljne države, ozbiljne politike, ozbiljne multilateralne organizacije podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, pa zna se šta se dešava kada se udari na to".

Na pitanje šta bi se desilo kada bi neko krenuo u provođenje tih ideja, Džaferović je kazao da se "zna šta bi se desilo".

"Mi imamo iskustvo iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Masovni zločini koji su na kraju kulminirali genocidom u Srebrenici, koji je kao genocid verificiran i utvrđen od Međunarodnog suda pravde u Hagu i u nekoliko presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, prema tome to su ozbiljne stvari i prema njima se treba odnositi na ovakav način", kazao je član Predsjedništva.

Na pitanje može li zamisliti da će Srebrenica nekada biti u nekoj drugoj državi, kako se prognozira, kazao je: "Nikada!"

"Nikada, ni pedalj Bosne i Hercegovine bez obzira o kojem se pedlju Bosne i Hercegovine radi, neće biti ništa drugo nego Bosna i Hercegovina. Nikada jedna Srebrenica, jedna Tomašica, brojne druge masovne grobnice u BiH koje su nastale izvršenjem masovnih zločina i genocida, ne mogu biti ništa drugo nego dio BiH, to moraju da znaju svi u BiH i izvan BiH , jer mi ćemo štititi teritorijalni integritet i suverenitet BIH. Želimo da izgrađujemo cjelovitu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu onako kako je to Dejtonski mirovni sporazum i sve ono što je slijedilo kao implementacija Dejtona važeće, ni manje ni više", zaključio je Džaferović. Džaferović se dotakao i uvreda koje na njegov račun u posljednje vrijeme plasiraju mediji pod kontrolom bivšeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. "To su zlonamjerni ljudi. Ima svakave sorte; ima zlonamjernih ljudi, ima izbornih gubitnika, ima bezobraznih ljudi. Potpuno je jasna stvar ko sam ja i šta je moj posao. Šta oni hoće? Da se ja svađam sa Bakirom, da se svađam ja sa predsjednikom SDA? To oni žele. Taj film neće gledati. Bakir Izetbegović je predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH u dva mandata - kazao je Džaferović za Televiziju NovaBH. 

Na pitanje novinara: "Možda i u tri?", odgovorio je:

- Ako Bog da i u tri. Dakle, ja sam član Predsjedništva BiH. Mi prije svega jedan drugog poštujemo. Sprovodimo istu politiku - politiku SDA. I normalno je da mi sarađujemo. I mi ćemo sarađivati, bez obzira kako to zlonamjernici ili izborni gubitnici tumačili. Jer ja mislim da je to u interesu BiH i tako treba da se prema tome odnosimo. Ti pokušaji da se ja ponizim, da se uvrijedim, neka pričaju šta god hoće - "fikus", "čuvar stolice", to više govori o njima, nego što govori o meni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...