SVE JE JASNO KAO DAN: U Njemačkoj se zna sve, pa i koliko je miliona eura Angela Merkel zaradila otkako je u politici

Njena mjesečna kancelarska plaća iznosi 25.000 eura, u šta su uključeni još razni dodaci koji idu uz njenu funkciju te se tako dolazi do ukupnih kancelarskih primanja od 35.000 eura mjesečno ili godišnje 420.000 eura.

  • Šareni svijet

  • 29. Apr. 2021  29. Apr. 2021

  • 0

Njemački magazin "Vermögen" konstatirao je da Angela Merkel danas raspolaže kapitalom od 3,5 miliona eura.

S takvim kapitalom, 66-godišnja kancelarka Merkel, koja je u Bundestag prvi put ušla još 1990., a potom redala ministarske funkcije, funkciju predsjednice CDU-a i čak 15 godina kancelarskog staža, odlazi sa političke scene.

Do današnjih 3,5 miliona eura imovine osobe koja se godinama proglašavala najmoćnijom ženom svijeta, magazin nije došao paušalnim procjenama nego vrlo detaljnom i argumentiranom računicom.

Djevojka iz DDR-a

Njena mjesečna kancelarska plaća iznosi 25.000 eura, u šta su uključeni još razni dodaci koji idu uz njenu funkciju, te se tako dolazi do ukupnih kancelarskih primanja od 35.000 eura mjesečno ili godišnje 420.000 eura.

Pristojna primanja Angela Merkel je, inače, imala i puno prije 2005., praktično od 1990., kad prvi put ulazi u Bundestag kao zastupnica CDU-a, izabrana u tek ustanovljenoj izbornoj jedinici sad ujedinjene Njemačke iz regije Mecklenburg-Zapadno Pomorje.

Rođena u Hamburgu, ali odrastala u DDR-u, kamo se njena porodica odselila kad je imala samo tri mjeseca zbog službe njenog oca, luteranskog pastora, Angela Merkel je s padom Berlinskog zida munjevitom brzinom krenula u političku karijeru. Od 1991. do 1998. bila je ministrica, prvo za žene i mlade, a potom za okoliš.

U to vrijeme njena plaća iznosila je 8.000 njemačkih maraka, a primala je i još 4.000 njemačkih maraka na ime stranačkih dužnosti. Sveukupno, u tim godinama na ime plaća trebala je primiti 550.000 eura.

Kao generalni sekretar CDU-a u dvije godine, preračunato u eure, zaradila je ukupno 140.000 eura, a od 2000. do 2005. kao zastupnica Bundestaga zaradila je plaće u ukupnoj vrijednosti od 400.000 eura.

I, konačno, magazin "Vermögen" posebno se detaljno prihvatio računanja u razdoblju njenih 15 i pol godina na mjestu predsjednice vlade Njemačke, kancelarke, u eri u kojoj je nebrojeno puta u najmanju ruku ravnopravno putovala na megdan sa predsjednicima poput Donalda Trumpa, Vladimira Putina, kraljevima poput saudijskog…

Do 1. marta u tih je 15 godina zaradila nešto više od 35 miliona eura, a ono čime danas raspolaže otprilike je jedna desetina toga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...