"NE MOŽEMO PASIVNO POSMATRATI...": Teške optužbe na račun Kine i Rusije, europski izvještaj otkrio sve...

Rusija i Kina vode kampanju "ocrnjivanja" kako bi potkopale povjerenje u vakcine koje odobrava Europska unija i prodavale svoje, ocjenjuje se u izvještaju koji je u srijedu objavilo tijelo europske diplomatije za borbu s dezinformiranjem.

  • Svijet

  • 29. Apr. 2021  29. Apr. 2021

  • 2

Rusku i kinesku “diplomatiju vakcina” prate “pokušaji dezinformiranja i manipuliranja kojima se želi potkopati povjerenje u vakcine proizvedene na Zapadu, u europske ustanove i u europsku strategiju vakcinisanja”, ističe se u izvještaju.

Moskva i Peking se “koriste državnim medijima, medijskim mrežama bliskim vlasti i društvenim mrežama, pa tako i službenim diplomatskim računima na društvenim mrežama kako bi postigli te ciljeve”, upozoravaju autori izvještaja. “Tako se koriste službenim računom Sputnjika V na Twitteru”, dodaju.

“Tako je od početka 2021. u bazu podataka EUvsDisinfo dodano više od sto novih primjera dezinformiranja o vakcinisanju koji se mogu pripisati Kremlju”, piše u izvještaju.

Potkopavanje povjerenja

Takvim postupanjem želi se “potkopati povjerenje javnosti u Europsku agenciju za lijekove i baciti sumnja na njezine procedure i na njezinu političku objektivnost”, tvrdi se u izvještaju.

Europska agencija za lijekove (EMA) dosad je odobrila četiri vakcine: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson.

“Potičući nepovjerenje prema Europskoj agenciji za lijekove, širitelji dezinformacija žele potkopati i unijeti podjelu u jedinstven europski pristup kojim se želi zajamčiti snabdijevanje vakcinama”, ocjenjuju.

Svrha izvještaja je “iznijeti naša zapažanja, upozoriti na neke postupke i potkrijepiti ih dokumentima kako bismo se zaštitili”, rekao je europski izvor.

Ne možemo pasivno promatrati

“Ali, nedostaje nam čarobni štapić kojim bismo se protiv toga borili”, priznaju. “Ipak, ne možemo samo pasivno promatrati. Europska unija mora razviti mehanizme koji će tražiti odgovornost za takvo dezinformiranje.

Pitanje je šta treba sankcionirati? Sadržaj ili njegovo objavljivanje? Gdje je crvena crta? Moramo ocijeniti kolika je bila želja za manipuliranjem i djelovati pazeći na slobodu govora. To je lakše reći nego učiniti”, priznao je izvor.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...