DŽAFEROVIĆ ZA KAŽNJAVANJE DODIKA I ČOVIĆA: "Mora postojati krivična odgovornost za blokadu rada institucija!"

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je jučer za televiziju Nova BH da iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne dolaze naznake o održavanju potrebnih sjednica ove institucije.

  • Politika

  • 29. Apr. 2021  29. Apr. 2021

  • 6

"Ja ga pitam svakodnevno i svaki put čujem da će sjednica biti za nekoliko dana. To možete provjeriti u Kabinetu koji komunicira vezano za ta pitanja i, evo, do danas nema te sjednice. Očekujem da sjednica bude u toku ove sedmice, očekujem da bude što prije, jer nam treba budžet, treba nam taj dokument, postoje brojna pitanja", kazao je Džaferović.

Dodao je da je pitanje rada Predsjedništva BiH kao i svih drugih institucija – pitanje odgovornosti.

"Mislim da je ključni problem BiH što nema izgrađene sopstvene, vlastite mehanizme odgovornosti. Po Dejtonskom sporazumu, OHR je bio taj koji je pomagao institucijama da funkcioniraju i imao je, ima i danas – određena ovlaštenja kada je u pitanju funkcioniranje BiH. Nažalost, ne primjenjuju ih. Prestali su sa primjenom tih ovlaštenja, a mi nismo izgradili vlastite mehanizme odgovornosti. Pa, zar je normalno da zastupnici u Parlamentu mogu ne doći koliko god hoće puta na sjednicu, a da za to nema nikakve negativne posljedice? Zar je normalno da nemamo sjednicu Predsjedništva BiH tri mjeseca, a da za to nemamo nikakve odgovornosti?", kazao je.

Džaferović je kazao da, kada se ulazi u vrste odgovornosti, "mehanizmi političke odgovornosti uopće nisu izgrađeni, mehanizmi disciplinske odgovornosti su djelimično izgrađeni, ali ih treba dograditi".

"Mehanizmi krivične odgovornosti djelimično su izgrađeni, ali i ono što je izgrađeno, iz političkih razloga se ne primjenjuje. Zar neko u ovoj državi može da kaže: 'Ja neću da se formira Vlada Federacije BiH', i da za to nema nikakvih reperkusija? Vidite da i to može i da kaže: 'Neću da predložim sudije Ustavnog suda BiH' I da za to nema nikakve odgovornosti. Nama je do sada kroz OHR postojao mehanizam odgovornosti. OHR je prestao to da radi, ovlaštenje nije ugašeno, ali je praksa ugašena, a mi nemamo izgrađene vlastite mehanizme odgovornosti", kazao je.

Dodao je da ovo pitanje mora biti posebna tema u bh. društvu i da međunarodna zajednica, "ma koliko bilo degutantno pozivati se na nju", mora pomoći BiH da izgradi vlastite mehanizme odgovornosti.

"Bosna i Hercegovina funkcionira po Daytonu, gdje jednu od bitnih uloga ima Ured visokog predstavnika. Ne može BiH normalno funkcionirati ukoliko Ured visokog predstavnika ne izvršava svoju ulogu. Evo, ja ih pozivam da rade svoj posao, jer najmanja je šteta kada oni rade svoj posao i neka pomogne BiH da mi izgradimo vlastite mehanizme svih vrsta odgovornosti, ali mehanizme koji neće biti podložni bilo kakvom entitetskom vetu, etničkom vetu. I ono malo mehanizama političke odgovornosti koje danas imamo izgrađene u BiH, ne primjenjuje se zato što se blokiraju entitetskim i etničkim vetom“, kazao je.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...