SUROVA REALNOST: Prosječna plata je san za dvije trećine radnika u RS-u (VIDEO)

Skoro dvije trećine radnika u RS-u prima platu manju od prosječne, dok minimalac i manje od zagarantovane minimalne zarade prima više od 33.000 radnika. S druge strane, javni i finansijski sektor u svojim redovima ima i milionere.

  • Ekonomija

  • 30. Apr. 2021  01. Maj 2021

  • 3

Podaci Poreske uprave pokazuju da u Republici Srpskoj od 257.500 radnika, skoro 174.000  zaposlenih radi za platu manju od 1.000 KM.
Poražavajuće je da čak 86.000 prima platu od 500 do 600 КM, najviše u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini.

- Ovdje ako ima 400 maraka puna kapa, dobro je, a kako se mi snalazimo to sami Bog zna, kaže jedan od radnika iz Bijeljine.

Činjenica da dvije trećine zaposlenih radnika prima platu koja je niža od prosjeka pokazuje da se prosječna plata od 984 marke stvara na bazi malog procenta radnika koji imaju izuzetno visoke plate, naročito u oblasti finansija, javne administracije čije plate dosežu 4, 5, 6 i više hiljada maraka.

Ekonomista Milenko Stanić ukazuje da radnici koji primaju niska primanja, zbog lošeg tržišta rada u Srpskoj, prinuđeni su, po cijenu otkaza, da rade i po 12 sati, dok je javni sektor, pored visokih primanja u situaciji da ostvaruje prihode po osnovu stečenog kapitala, rente i ta nejednakost se stalno uvećava.

- Jedino rješenje je uvesti porez na bogate odnosno progresivno oporezivanje i to ne samo na plate, već i po osnovu kapitala, rente i ostalih primanja – rekao je Stanić.

Ekonomisti ukazuju da je sve više radnika u RS-u koji više neće da rade za tako mala primanja, naročito među mladima koji ne žele da se pomire sa siromaštvom.

Kao posljedicu sve veće nejednakosti imamo odlazak radnika, tako je, što zbog pandemije, što zbog krize samo za godinu dana 13.000 manje zaposlenih radnika u Rs-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...