BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: Kako na potpuno prirodan način riješiti probavne i želučane smetnje…

Oslabljena probava može izazvati nadutost, bol u želucu i crijevima, loše raspoloženje i letargičnost.

  • Zdravlje

  • 01. Maj 2021  01. Maj 2021

  • 0

Aktiviranjem probavnih sokova možete ponovno "zapaliti" plamen u želucu i potaknuti probavu da radi svojom punom snagom.

Time ćete podignuti energiju i raspoloženje i vratiti organizam u akciju u punom zamahu. 


Limun i jabučno sirće


Kiseli okus pomaže potaknuti proizvodnju želučane kiseline.

Time daje lagan poticaj probavnom sistemu i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan. 

Iscijedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata prije doručka.

Činite to svaki dan da poboljšate proizvodnju probavnih sokova.

Još jedna kisela namirnica čini dobro probavi: jabučno sirće.

Nalijte jedan ili dva prsta sirćeta u čašu od 2 dl, dodajte vodu, nakapajte malo limuna i pijuckajte tokom dana.


Koristite komorač


U Indiji, sjemenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) često se poslužuju za poboljšavanje probave poslije jela i za osvježavanje daha.

Dok ih grickate, ove sjemenke oslobađaju tvar zvanu terpenoid anetol.

Ona poboljšava peristaltiku crijeva i zaustavlja gastrointestinalne grčeve. 

Sjemenke djeluju antispazmodično, ublažavaju nadutost, istjeruju plin i smiruju pokvaren želudac.

Sjemenke komorača kratko prepecite ili ih sirove posipajte preko jela. 

Začinite hranu


Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike, kapsaicin, pomaže ljudskom tijelu da bolje probavlja hranu.

To čini tako što potiče želučane sokove i povećava dotok krvi do stijenki želučane sluznice.

Osim što unapređuje probavu, ljuta papričica djeluje antidepresivno, jer kapsaicin potiče neke hormonalne procese koji donose osjećaj ugode.

Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike ili iskušati svoj vlastiti slatki umak od čilija.

SASTOJCI

pola šoljice jabučnog ili rižinog sirćeta

pola kašike praha stevije

1/4 čaše vode

čehno bijelog luka

pola kašike smrvljenog suhog čilija

par zrnaca himalajske soli  

jedna kašika kukuruznog škroba prethodno otopljenog u tri kašike hladne vode  


PRIPREMA

Ubacite sve sastojke u tavu, lagano grijte desetak minuta, dodajte kukuruzni škrob i grijte još dvije minute. Pohranite u hladnjaku.

Obratite pažnju da je pola kašike čilija dovoljno za ukus većine. Cijela je predviđena za one koji zaista obožavaju ljuto.

Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca (GERB).


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...