SVE JE VEĆA POTRAŽNJA ZA MANJIM STANOVIMA: Evo od čega zavise cijene nekretnina u BiH

Najskuplji kvadrat je u centru Sarajeva i iznosi i do 6.000 maraka. Cijene se razlikuju po gradovima, najveće su u Sarajevu, a najpovoljnije u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju.

  • Ekonomija

  • 01. Maj 2021  01. Maj 2021

  • 1

U ovoj, ali i u prethodnoj pandemijskoj godini, osim osnovnih namirnica, povećane su i cijene nekretnina.

No, bez obzira na veće cijene, kupovina nekretnina trenutno je jedno od najvećih ulaganja u Bosni i Hercegovini, tvrde iz agencija za nekretnine. Cijene kvadrata su porasle u vrijeme pandemije pa tako sada iznose oko 2.450 maraka. Brojni su razlozi poskupljenja, nedostatak radne snage, ali i skuplji materijali.

- Trend što se bolje prodaje i šta je aktualno je da se manje kupuju stanovi u starogradnji zato što sve više investitori ili kupci izbjegavaju kupovati stanove tamo gdje moraju ulagati – priča vlasnik agencije za nekretnine Spaho Ljajić.

Najskuplji kvadrat je u centru Sarajeva i iznosi i do 6.000 maraka. Cijene se razlikuju po gradovima, najveće su u Sarajevu, a najpovoljnije u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju.

Kupci najčešće biraju stanove po lokaciji, broju spratova i parkingu.

- Poslovi nisu stali, ljudi kupuju, prodaju, uzimaju kredite i mislim da je to pozitivno za cijelu ovu depresivnu sliku oko Covida – naglašava notar Ljubiša Marković u izjavi za BHRT.ba.

Izvještaji uprava za geodetske i imovinskopravne poslove pokazali su da je najveći promet nekretninama u općinama Novo Sarajevo i Centar te u Tuzli, Banjoj Luci, Zenici i Mostaru.

Nakon što smo vidjeli kolike su cijene kvadrata u Sarajevu, došli smo u Istočno Sarajevo, gdje su cijene dosta niže, iznose oko 1.600 maraka. Kako su kazali iz agencije za nekretnine, cijene su veće u vrijeme pandemije nego prije, kada su bile 1.400 maraka.

Kazali su da je sve veća potražnja za manjim stanovima. Moguće je očekivati povećanje cijena stanova, jer je, kako su nam kazali iz agencija, stanogradnje sve manje.

Osim lokacije i realne vrijednosti nekretnine na tržištu, važan je i društveno-ekonomski trenutak u kojem kupujete ili prodajete.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...