"SB" NA LICU MJESTA; U SARAJEVU POČEO NOVI PROTEST, POSLANA I JASNA PORUKA: "Tolerancija će preći u bunt" (FOTO)

Mirni protesti stotinjak radnika metalske industrije počeli su polaganjem cvijeća na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje Đuri Đakoviću, a nastavit će se pred zgradom Vlade FBiH.

  • Vijesti

  • 01. Maj 2021  01. Maj 2021

  • 0

Predstavnici Sindikata metalaca FBiH i stotinjak radnika metalske industrije okupili su se danas u Sarajevu na protestima na kojima planiraju izraziti nezadovoljstvo radom Vlade FBiH, Zavoda za javno zdravstvo te Udruženja poslodavaca FBiH.

Cilj je ukazati na brojne probleme s kojima se suočavaju radnici u ovoj industriji. Mirni protesti počeli su polaganjem cvijeća na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje Đuri Đakoviću.

Parola pod kojom se protesti održavaju je "Naša tolerancija će se vašoj bahatosti suprotstaviti velikim radničkim buntom!".

Zahtjevi su upućeni Vladi Federacije BiH, Zavodu za javno zdravstvo te Udruženju poslodavaca FBiH:

- Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);

- Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;

- Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne, tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva koja bi imala visok prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;

- Hitno i bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi sa počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora.

Zahtjeve će iznijeti ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a protestima radnika pridružit će se i predsjednici ostalih sindikata u Federaciji BiH.

U 9 sati su održani protesti nekoliko stotina nezadovoljnih rudara koji su izjavili da ne prihvataju politiku i planove koje im je spremila vlast.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...