CNN OBJAVIO PRIČU O SARAJEVU: Razgovarali su s dr. Gavrankapetanovićem, gradonačelnicom Benjaminom Karić, jedino MILORAD DODIK NIJE ŽELIO DATI IZJAVU

CNN donosi i svjedočenja Medihe Slatine, čiji je suprug preminuo od koronavirusa, te Ramize Tahirović, koja je na isti način izgubila svog nećaka.

  • Mini market

  • 01. Maj 2021  01. Maj 2021

  • 9

"Opsada Sarajeva trajala je godinama, sada borba grada s Covidom-19 se vuče bez kraja na vidiku" - naziv je priče o glavnom gradu BiH koju je objavio CNN. U galeriji preovladavaju fotografije groblja i mezarja. Neke su podsjetnik na izgubljene živote u ratu, neke na izgubljene živote u pandemiji.

“Na brdima iznad Sarajeva, hiljade jednoličnih bijelih nadgrobnih spomenika nižu se niz padine, označavajući groblja samo nekih od žrtava bosanskog rata. Oni su stalni podsjetnik na krvavi konflikt iz ranih devedesetih, koji je oduzeo živote oko 100.000 ljudi. Glavni grad BiH bio je opkoljen skoro četiri pune godine i samo u njemu je poginulo 11.000 ljudi. Sada se grad bori s drugačijom vrstom rata”, navode novinari CNN-a.

Ističu kako je pandemija oduzela najviše života od opsade, samo u nekoliko posljednjih mjeseci. Navode podatak da je od 1. marta do 28. aprila 698 ljudi umrlo do koronavirusa u gradu.

“Prosječna dnevna smrtnost je između 13 i 10 u tim mjesecima. Tokom opsade, Sarajevo je imalo prosjek sedam smrtnih slučajeva dnevno, uključujući i borce, iako je doživjelo i stravične incidente sa masovnim smrtnim slučajevima, kao što je bombradovanje pijace 1994. godine, kada je poginulo 68 osoba”, navodi se u tekstu.

Razgovarali su s dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić te sa predstavnicima vlasti u FBiH. Milorad Dodik u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nije želio davati izjave. CNN donosi i svjedočenja Medihe Slatine, čiji je suprug preminuo od koronavirusa, te Ramize Tahirović, koja je na isti način izgubila svog nećaka.

Kompletnu priču možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...