UZBUNA U SRBIJI: "Kad Palmer pominje „veliku BiH“ da li misli na - Sandžak"?

Amerika gubi uticaj u BiH a jedini način da ga zadrži je da podržavajući „veliku BiH“ da vjetar u leđa Bakiru Izetbegoviću za suprotstavljanje Republici Srpskoj, kazao je banjalučki analitičar Anđelko Kozomara u razgovoru za beogradsku red akciju ruske novinske agencije Spitnjik.

  • Regija

  • 01. Maj 2021  

  • 15

Kozomara smatra da pominjanje "velike BiH" pomalo liči na zadiranje u suverenitet Srbije i Crne Gore jer kad se pomene „velika BiH“ prvo na pamet pada Sandžak, gdje poslije BiH, živi najviše Bošnjaka. 

Politikolog iz Banja Luke Anđelko Kozomara smatra da specijalni izaslanik State departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer svojm izjavom da podržava - „veliku BiH“ daje signal Bošnjacima da i oni mogu da prave „veliku BiH“ ako RS krene ka mirnom razlazu, to jest ka Srbiji, kako se to „čita“ u  čuvenom non –paperu a koji Amerikanci ne podržavaju.

Palmerovo pominjanje "velike BiH" odgovor na "non paper" 

„Palmer je uvijek bio neumjeren prema Srbima i uvijek je slao i otvorene prijetnje i strelice prema njima kad god se na Balkanu dešavalo nešto što nije po volji Amerikanaca. Njegove izjave i prietnje o "velikoj BiH" nemaju neku težinu. Ali očigledno je mislio na Bošnjake iz regiona, prije svega iz Sandžaka iz Srbije i Crne Gore kada je govorio o „velikoj BiH“,“ navodi sagovornik Sputnjika.

Po njegovom mišljenju, ovo je odgovor na "non-paper" o BiH gdje se pominje mirni razlaz RS i Federacije, što Amerikancima nikako ne bi išlo na ruku, jer bi izgubili uporište koje sada imaju među Bošnjacima iz Sarajeva, a samim tim i uticaj na politička dešavanja u BiH.

Glasnogovornik Izetbegovića

„Palmer je neko ko često daje instrukcije Bošnjacima u kom pravcu treba javno da istupaju i za očekivati je da će neko veoma brzo od bošnjačkih  političara pominjati tu "veliku BiH" kao odgovor onima koji govore o, recimo, «velikoj Albaniji» ili o «velikoj Srbiji». Dakle, ništa ovdje nije slučajno pomenuto ili rečeno u neznanju ili neplanski. I vrlo brzo ćemo imati reagovanje Bakira Izetbegovića na ovo,“ uvjeren je Kozomara.

On, međutim, ne smatra da će Palmerove riječi imati uticaja na Bošnjake iz Sandžaka na bilo koji način, bar ne na običan narod za koji kaže da je lojalan državi Srbiji, ali ne garantuje za političke stranke koje su odane Bakiru Izetbegoviću.

Referendum Sandžaka iz 1991 ad akta

Na podsjećanje na referendum koji je održan u Sandžaku 1991. godine pod palicom SDA Sandžaka dr Sulejmana Ugljanina sa referendumskim pitanjem: „Da li ste za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika?”, na koje je je tada 98,90 odsto odgovorilo pozitivno, naš Kozomara kaže sledeće:

„To nije danas realna percepcija stanja. To nije za poređenje jer su tada bili svi protiv svih i kada se ratovalo i ubijalo na sve strane“, kaže on.  

Međutim, on ostavlja otvoren prostor da su moguće neke reakcije bošnjačkih stranaka u Sandžaku koje su pod palicom Izetbegovića, s tim što kaže da one nemaju neku političku snagu da bi bilo šta uradile.

Palmerov signal Bošnjacima iz regiona

Inače, američki ambasador u BiH Eric Nelson je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem političara u BiH zbog „destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije“, te da ih na stolu čekaju spremne sankcije, misleći na RS.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni „veliku Srbiju“, ni „veliku Hrvatsku“, niti „veliku Albaniju“, već da je ono što podržavaju „velika BiH“, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-paper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta. Palmer je reko i da Rusija radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Na ovo je dobio odgovor iz Ambasada Rusije u BiH  koja je Plamerovu izjavu nazvala veoma zanimljivom konstatacijom da SAD podržavaju kreiranje „velike BiH“.

U saopćenju Ambasade Rusije se pitaju - neće li alegorija izaslanika američkog State departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje "velike BiH".

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...