"SB" NA LICU MJESTA; DOBROVOLJAČKA, 29 GODINA KASNIJE: Bio je to "dan D" za BiH, kada su PATRIOTE PORAZILE ČETVRTU VOJNU SILU u Evropi... (FOTO)

Tog dana je na sarajevskom aerodromu delegacija BiH, na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem, zarobljena na sarajevskom aerodromu,

  • Vijesti

  • 03. Maj 2021  03. Maj 2021

  • 6

Kao i prethodnih godina, pripadnici Udruženja "Zelene beretke" danas su se okupile u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kako bi odali počast saborcima i građanima Sarajeva koji su na tom mjestu stradali prije 29 godina.

U ranijim izjavama, predstavnici "Zelenih beretki" naveli su da je "dan D" za Bosnu i Hercegovinu bio dan kada je bivša JNA, zajedno s rezervistima, pokušala zauzeti Predsjedništvo.

Oni su poručili da, iako stotine novinara pokušavaju izjednačiti agresora i branioce, u tome nisu uspjeli, jer je Međunarodni sud utvrdio da je kompletna akcija bila usmjerena prema vojnom legitimnom cilju, jer je prekršen dogovor i poneseno je kompletno naoružanje, odnosno svi su bili naoružani, što je i činilo vojni cilj.

"Ovu državu je odbranila sirotinja, nikakav narodni heroj ili pojedinac nego puka sirotinja koja je branila samo svoj dom", rekao je ranije Muhamed Švrakić iz Udruženja "Zelenih beretki".

Predsjednik "Zelenih beretki" općine Stari Grad Vahid Alić na početku se prisjetio 2. maja te konstatovao da su oba datuma jako važna.

"Ja moram, prije svega, da se prisjetim 2. maja, koji je usko vezan za današnji datum. Upravo je na 3. maja bivša JNA konačno pokazala svoje pravo lice i stavila se na stranu agresora. Iako su, nažalost, u tom periodu mnogi naši sugrađani vjerovali da je bivša JNA garant mira i stabilnosti, ona je 2. maja pokazala svoje pravo lice", rekao je Vahid Alić.

"U ranim jutarnjim satima 2. maja 1992. godine, JNA je krenula u žestoku ofanzivu, potpomogunuta Niškim specijalcima, srpskim dobrovoljcima i paravojnim formacijama SDS-a", izjavio je Alić.

Tog dana, piše Radio Sarajevo, na sarajevskom aerodromu delegacija BiH, na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem, zarobljena je na sarajevskom aerodromu.

"Nakon povratka s pregovora u Lisabonu, delegacija BiH, na čelu s Izetbegovićem, je kidnapovana, dakle klasični državni udar", dodao je Vahid Alić.

"Tog 2. maja borbe su trajale cijeli dan sve dokasno u noć, kada su jedinice 'Zelenih beretki', 'Patriotske lige', MUP-a, specijalne jedinice i druge jedinice u sastavu Teritorijalne odbrane, uspjele poraziti četvrtu silu u Europi, bivšu JNA i vratiti je na početne položaje", kazao je predsjednik "Zelenih beretki" općine Stari Grad Vahid Alić.

U međuvremenu je dogovorena razmjena predsjednika Alije Izetbegovića i delegacije BiH za vojnike Druge armijske oblasti, na čelu sa Milutinom Kukanjcem.

"Nažalost, ni tada bivša JNA nije ispoštovala dogovor gdje je trebala izaći samo s ličnim stvarima. Krenuli su sa punom ratnom opremom i naoružanjem te je u bivšoj Dobrovoljačkoj došlo do razmjene varte s našim pripadnicima, gdje je veći broj naših pripadnika ranjen, a na strani bivše JNA poginulo je šest vojnika i određen broj istih je ranjen.

Zaustavljena je kolona i pružena im je pomoć, ostali su zarobljeni i kasnije razmijenjeni.

"Od toga dana kreće pakao za Sarajevo i njegove građane", zaključio je Alić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...