Gastro
OVO JE RECEPT ZA SAVRŠEN DESERT: Starinska poslastica sa svega pet sastojaka
24. Apr. 20210
Tokom francuskog karantina, Stéphane je za gladne Parižane skuhao 200 litara riže na mlijeku, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.
Gastro
03. Maj 2021 03. Maj 2021
0
Riža na mlijeku ili sutlija, koja mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom pandemije vratila na stolove.
Trend su oživjeli vrhunski chefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.
Osim riže na mlijeku, recepti koji su ponovno postali popularni u Francuskoj su oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines, a fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku chefovi, bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.
Pariski chef Stéphane Jégo iz restorana "Chez L’Ami Jean" uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju, piše "Punkufer".
- Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu, jer sam dotaknuo ljude svojom hranom – rekao je chef.
Recept
Tokom francuskog karantina, Stéphane je za gladne Parižane skuhao 200 litara riže na mlijeku, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.
Za svoj specijalitet chef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana, dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, chef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima.
Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela, koje vraća osmijeh na lice.
Regija
MARINIKA TEPIĆ U NEVJERICI: „Policija gleda i šuti, Neki novi smeđekošuljaši. Šturmabtajlung…“
Prije 18 min0
Hronika
VOZAČI SE NAVODNO POSVAĐALI: U "autobusu smrti" iz Njemačke bio i putnik iz BiH
Prije 21 min0
Zdravlje
VAKCINACIJA PROTIV MORBILA U BiH JE POČELA 1971. GODINE: Jesu li osobe rođene prije tog datuma ugrožene?
Prije 26 min0
Hronika
MAGNITUDA 5,7 STEPENI PO RICHTERU: Snažan zemljotres pogodio Balkan, epicentar u...
Prije 35 min0
Gastro
JELO OD KOJEG SE IMAM "BAJILDISAO": Ovaj specijalitet spremite za večerašnji iftar i oduševite ukućane ili goste
26. Mar. 20240
Gastro
DESERT ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite „dobru“ pitu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Mar. 20240
Gastro
OD ČORBE DO DESERTA: Donosimo prijedlog cijelog menija za večerašnji iftar
Prije 19h0
Gastro
PURA S UMAKOM OD PAVLAKE I JAJA: Odlična je za vašu dijetu i želudac, a ukusna večera teško da može biti jeftinija
27. Mar. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.