SLATKO ČUDO KOJE VRAĆA OSMIJEH NA LICE: Sprema se brzo, a odoljeti mu ne mogu ni Francuzi

Tokom francuskog karantina, Stéphane je za gladne Parižane skuhao 200 litara riže na mlijeku, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.

  • Gastro

  • 03. Maj 2021  03. Maj 2021

  • 0

Riža na mlijeku ili sutlija, koja mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom pandemije vratila na stolove.

Trend su oživjeli vrhunski chefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.

Osim riže na mlijeku, recepti koji su ponovno postali popularni u Francuskoj su oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines, a fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku chefovi, bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.

Pariski chef Stéphane Jégo iz restorana "Chez L’Ami Jean" uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju, piše "Punkufer".

- Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu, jer sam dotaknuo ljude svojom hranom – rekao je chef.

Recept

Tokom francuskog karantina, Stéphane je za gladne Parižane skuhao 200 litara riže na mlijeku, a oni su je revno odnosili i uživali kod kuće.

Za svoj specijalitet chef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana, dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, chef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima.

Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela, koje vraća osmijeh na lice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...