DRAMATIČNO U JUŽNOJ AMERICI: Dvadesetak mrtvih i više od 800 ranjenih u masovnim demonstracijama, ministar finansija podnio ostavku...

Kolumbijski ministar finansija podnio je ostavku nakon što je povučen njegov prijedlog porezne reforme koji je izazvao višednevne proteste u kojima je poginulo dvadesetak, a ranjeno više od 800 osoba.

  • Svijet

  • 04. Maj 2021  04. Maj 2021

  • 0

"Moj ostanak u vladi otežao bi brzo i uspješno postizanje konsenzusa, potrebnoga za izradu novoga prijedloga reforme", saopćio je Alberto Carrasquilla, koji je na dužnosti ministra finansija bio od dolaska na vlast predsjednika Ivana Duquea 2018. godine.

Predsjednik države najavio je u nedjelju povlačenje nacrta i izradu novog nakon protesta u kojima je, prema podacima ureda javnog pravobranioca, poginulo 18 civila i jedan policajac.

Ministarstvo odbrane izvijestilo je da je u protestima ranjeno 846 osoba, od kojih 306 civila, te da je u nemirima koji su izbili tokom nekih protesta od 28. aprila privedena 431 osoba.

Nakon što je vlada u nekim gradovima angažirala vojsku, nekoliko nevladinih organizacija optužilo je policiju da je pucala na civile.

Ministar odbrane Diego Molano ustvrdio je da su incidenti tokom protesta bili "unaprijed planirani i organizirani" te da ih "finansiraju disidentske skupine FRAC-a", koji je odbacio mirovni sporazum potpisan 2016. godine.

Osim toga, izvijestio je o štetama počinjenim na 313 prodavnica, 94 banke, 69 stanica javnog prometa, 36 bankomata i 14 naplatnih kućica.

Pod pritiskom masovnih protesta, koji su počeli 28. aprila i nastavili se sljedećih dana, predsjednik je u nedjelju najavio povlačenje porezne reforme koja je predstavljena parlamentu 15. aprila.

Istaknuo je da će predstaviti novi nacrt u kojem neće biti najspornijih tačaka, među kojima je i povećanje PDV-a na robu i usluge, kao i povećanje poreza na dohodak za neke grupe.

Početni prijedlog izazvao je oštre kritike opozicije, sindikata, pa čak i predstavnika stranke na vlasti, koji su ocijenili da bi porezna reforma previše pogodila srednju klasu te da je neprimjerena dok pandemija pogoršava ekonomsku krizu.

Uprkos najavljenom povlačenju prijedloga reforme, nekoliko stotina demonstranata ponovno je u ponedjeljak izašlo na ulice Bogote, Medellina, Calija i Barranquille.

Nacionalni štrajkaški odbor, koji je pokrenuo proteste, pozvao je na novi protest u srijedu, mada je u većini gradova ograničeno kretanje dok zemlja prolazi kroz treći val pandemije Covida-19, s više od 2,9 miliona slučajeva zaraze i više od 75 hiljada mrtvih od njezinog početka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...