GORI NA BLISKOM ISTOKU: Izrael izveo novi raketni napad na Siriju, prvi put napadnuto mjesto u kojem se nalazi ruska baza

Sirijska protuzračna odbrana oborila je nekoliko izraelskih raketa koje su ciljale sredozemnu luku Latakiju, izvijestila je u srijedu sirijska vojska o tom rijetkom napadu na regiju iz koje dolazi sirijski čelnik i u kojoj se nalazi ruska zračna baza, prenosi Hina.

  • Svijet

  • 05. Maj 2021  05. Maj 2021

  • 0

Sirijska vojska saopćila je kako su zračni napadi počeli u 2 ujutro te su pogodili nekoliko područja uz jugozapadnu obalu Latakije. Jedan civil je ubijen, a šest ih je povrijeđeno kad je jedna od raketa pogodila tvornicu plastike u tom gradu.

„Naša protuzračna odbrana presrela je rakete agresora i oborila neke od njih“, stoji u saopćenju.

Državni mediji ranije su izvijestili kako je izraelski napad pogodio i grad Hifu te Misjaf u provinciji Hama. Izraelska vojska još nije komentirala te navode.

Intenzivirani napadi

Iako je Izrael proteklih godina često ciljao razne dijelove Sirije, to se rijetko događalo u Latakiji, u čijoj je blizini ruska zračna baza Hmeimim.

Rakete su, navodno, pogodile i grad Džabla na sjeverozapadu provincije Latakija, bastionu manjinskih Alavita kojima pripada sirijski predsjednik Bashar al-Assad i koja dominira vojskom.

Zapadni obavještajni izvori tvrde kako je Izrael posljednjih mjeseci pojačao aktivnost protiv iranskih ciljeva u Siriji.

Mete su mu najčešće istraživački centri za razvoj oružja, spremišta oružja i vojni konvoji koji prenose rakete iz Sirije u Liban, piše agencija Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...