VEĆINA LJUDI PRAVI ISTU GREŠKU: Evo zašto treba izbjegavati držati laptop u krilu

Jeste li primijetili male crvene mrlje koje se pojavljuju na koži kada duže vremena u krilu držite laptop ili bocu s toplom vodom?

  • Zdravlje

  • 05. Maj 2021  05. Maj 2021

  • 0

Radi se o ne tako rijetkom sindromu prepečene kože, a iako djeluje bezazleno, ne biste ga trebali potcijeniti.

U posljednje vrijeme sve češća je pojava tzv. sindroma prepečene kože, a razlog njegovoj povećanoj učestalosti krije se u kućnim uredima i prakticiranju rada od kuće.

Prilikom rada od kuće, mnogi se odriču klasičnog sjedenja za stolom te radni dan provode udobno zavaljeni na kauču ili fotelji sa prijenosnim računarom na krilu. U tom položaju često provedemo i vrijeme kada smo bolesni ili nam je hladno, držeći na trbuhu topli termofor. Međutim, ako duže vremena provedete u ovome, doduše, vrlo ugodnom položaju, nakon nekog trenutka, pojavit će se vrlo neugodna pojava: osip na područjima kože koja je došla u kontakt s izvorom topline, piše Tportal.

Kako prepoznati oštećenje kože

Sindrom prepečene kože medicinskog naziva Erythema ab igne, u slobodnom prijevodu znači ‘crvenilo kože uzrokovano požarom’, piše "Glamour". Sindrom prepečene kože u pravilu je smeđi ili crveni mrljasti osip koji uzrokuje peckanje i svrbež, a može biti uzrokovan izlaganjem kože pretjeranom izvoru topline – poput boce s toplom vodom na koži ili prijenosnog računara u krilu. Iako generatori topline nisu dovoljno vrući da bi uzrokovali stvarne opekline, opet izlaganje toplini od 43 do 47 stepeni može prouzrokovati hiperpigmentirani osip.

Kako liječiti sindrom prepečene kože

Dobra vijest je ovaj neugodan osip vrlo lako spriječiti, a sve što treba činiti je izbjegavati dodir kože i izvora topline. Ako dobro pazite, crvenilo će s vremenom izblijedjeti i na kraju nestati. Prema riječima stručnjaka, ono što, također, ne može naštetiti je redovno mazanje kože hidratantnom kremom, čime se ojačava njezina prirodna zaštitna barijera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...