BILO JE KRAJNJE VRIJEME: BiH i Crna Gora u julu potpisuju sporazum o izgradnji...

...mosta na Tari s integrisanim graničnim prijelazom.

  • Ekonomija

  • 05. Maj 2021  05. Maj 2021

  • 0

Delegacija Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom Vojinom Mitrovićem, sastala se danas u Sarajevu s delegacijom Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore, koju predvodi ministar Mladen Bojanić, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, na sastanku je razgovarano o razvoju prometne infrastrukture, a u pitanju su Hum - Šćepan-Polјe, novi most na Tari i zajednički granični prijelazi, kao i o odvijanju međunarodnog bilateralnog prijevoza putnika i robe te o razmjeni dobrih praksi i iskustava dviju zemalјa.

Mitrović je istaknuo da je u ovom trenutku najbitnije povezivanje Sarajeva sa Podgoricom i dodao kako je upravo izgradnja mosta na rijeci Tari između BiH i Crne Gore jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata, a za koji bi trebalo potpisati međunarodni sporazum na ministarskom sastanku koji će u julu biti održan u Sloveniji.

"Mi smo tu da pomognemo građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i zemljama regiona da svoje potrebe prevoza putnika i robe što lakše i što jednostavnije riješe izgradnjom putne infrastrukture", naglasio je Mitrović.

Ministri su se dogovorili da se u što kraćem roku započne izgradnja mosta na Tari s integrisanim graničnim prijelazom koji će uz ostale granične prijelaze između dviju zemalja imati samo jedno zaustavljanje, što bi uveliko ubrzalo i olakšalo komunikaciju.

"Preduslov za dobru putnu komunikaciju je njena dobra bezbjednost, čime bi se ubrzala i razmjena robe te dolazak ljudi u BiH i Crnu Goru. Grupni infrastrukturni projekti su ti koji mogu da obnove ekonomiju zemalja, kao što to sigurno čine saobraćaj i pomorstvo", rekao je Bojanić i dodao da će izgradnja mosta na rijeci Tari doprinijeti još boljim dobrosusjedskim odnosima dviju zemalja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...