BRUTALNI RATNICI IMALI SU RUKE KRVAVE DO LAKATA: Ko su bili opasni borci koji su vjerovali da im metak ništa ne može i zbog čega su iznenada nestali…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

Glavni junaci naše današnje priče su članovi pokreta Simba koji se razvio nakon što je ubijen prvi demokratski predsjednik Konga Patrice Lumumba i vlast prešla u ruke diktatora Mobutua.

Pobuna Simbi buknula je 1964. godine i zahvatila gotovo čitavu istočnu polovinu države. U sukob su se uplele strane sile, Belgija i SAD na strani Mobutua, a Kuba, Kina i SSSR na strani Simbi.

Ovo su neke zanimljive činjenice o toj malo poznatoj pobuni i njenim protagonistima:

Ime Simba dolazi od svahilijske riječi za lava.

Većina Simbi bili su vrlo mladi – uglavnom tinejdžeri i muškarci u ranim dvadesetima, a bilo je i dječaka-vojnika.

Vjeruje se da im je pomagalo oko 200 kubanskih i sovjetskih vojnih savjetnika.

Jedan od vojnih savjetnika bio im je poznati revolucionar Che Guevara. On se, međutim, razočarao u pokret i ubrzo se vratio na Kubu.

Obično se Simbe naziva komunistima-maoistima, ali zapravo su bili vrlo raznolikih političkih uvjerenja.

Mnoge Simbe vjerovale su u magične moći, poput onih da se pridržavanjem strogog moralnog kodeksa mogu zaštititi od metaka.

Mnogi su uzimali opijate iz vjerskih razloga te ulazili u borbu pod njihovim utjecajem.

Grad Stanleyville zauzela je mala grupa Simbi, predvođena vračevima. Vladine snage pobjegle su bez pružanja otpora. Grad je pao bez ispaljenog metka.

Poubijali su nekoliko hiljada Mobutuovih službenika, članova protivničkih stranaka, policajaca i učitelja. Smatrali su ih izdajicama.

Bili su slabo naoružani te nisu dugo opstali nakon što su ih napale vladine snage, potpomognute belgijskim padobrancima i američkim avionima.

Neki od pripadnika pokreta Simba nastavili su biti aktivni sve do Prvog rata u Kongu 1996/1997., u vrijeme kada je Kabila postao predsjednik Konga.

Nekoliko bivših pobunjenika Simbe na kraju je uvršteno u vojsku Ugande nakon što je zloglasni diktator Idi Amin 1971. preuzeo vlast u Ugandi.

Hiljade pobunjenika Simba pobjeglo je u Burundi. Mnogi od njih pridružili su se militantima Hutua u pobuni protiv predsjednika Michela Micombera 1972.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...