KUDA IDE GOSPODIN „LEGITIMNI“: Je li došlo vrijeme da Dragan Čović dobije konačni odgovor…

“Bosna i Hercegovina nalazi se na raskrižju između uspjeha i neuspjeha njezinog europskog sna” - napisao je lider svega i svačega u političkom korpusu Hrvata u BiH u tekstu objavljenom na portalu "Euroactiv".

  • Mini market

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 9

Piše: FARUK KAJTAZ



U očito pažljivo sročenom i ciljeno napisanom tekstu, Čović je pokušao mudro da “podrži” sve političke inicijative, koje dolaze sa Zapada, iako je sve ostalo samo na nivou iznesenih stavova i bez bilo kakve potvrde u realnosti političkih zbivanja. Puno teorije, malo prave prakse. Više riječi, nego djela...  


Podržava tako Čović i EU i NATO i SAD u stavovima oko BiH, ali uvijek nekako "izokola", naoko odlučno, ali suštinski birokratski mlako i bez posve jasno iznesenog konačnog stava, pa se napisano može tumačiti kako kome odgovara. Zapadu "meden prst", Dodiku u Vučiću poruka - još sam tu.

“Europske budućnosti neće biti bez promjena i to nam svima mora biti jasno” - lemantira Čović, mada se radi o političaru, koji je odavno sklopio vrlo funkcionirajući savez sa Miloradom Dodikom, koji se trudi da se ništa ne promjeni u BiH ili da, ukoliko i bude nekih promjena, one budu takve da zapravo znače povratak na staro ili da ozakone dalje insistiranje na apsurdima i otvore put za secesiju dijelova zemlje. Legalno "kroz Ustav"...

Kratko rečeno, lider HDZ BiH i HNS BiH, jedno piše i obećava Evropljanima, a drugo dogovora sa Dodikom u nadi da se nešto tako može provesti ili predstaviti kao “legitimna politika”.  

Čović bi na taj način da zadovolji sve; Evropu i SAD, ali i Dodika i "dragog Acu". Ali za razliku od njegove “saradnje” sa Zapadom, koja je načalna i puna prežvakanih diplomatskih floskula, saradnja sa Dodikom, a preko njega i sa Beogradom i Moskvom, je u svakom smislu konkretnija i “življa”.

Nije to pismo satkano od slatkorječivih pozivanja na “demokaratske vrijednosti” i na fonu “nove evropske desnice”, čija je podrška već stigla, već jasna politika i strategija, kojom se na osnovu političkih uslovljavanja, praktički ucjena, želi doći do upravo onih ciljeva za koje se, barem načelno, ne zalažu najvažniji igrači iz zapadnog geopolitičkog kruga.

Prije svih, Washington i Berlin.

Ok, Čović se u pismu zalaže za “europske vrijednosti”, ali kako se u taj narativ uklapaju strategije HDZ BiH i HNS BiH da se godinama minira i stopira formiranje izvršne vlasti u FBiH i kantonu HNK, te sve uslovljava usvajanjem izbornih izmjena Izbornog zakona po principu “ili ovako ili nikako”? Vrlo evropski koncept, nema šta...

Čović o tome naravo nije pisao u svom autorskom tekstu, ali je to suština odgovora na najvažnije pitanje: Da li je on zaista ZA ona rješenja, koja vode u pravcu neke normalnije BiH u EU i NATO ili samo nevješto “folira”, dok sa Dodikom, kroji kartu “federalne BiH”?

Jednim dijelom upravo to u tekstu, Čović i potvrđuje, a što znaju primjetiti samo oni, koji znaju kako čitati šifrirane diplomatske tekstove.

Pa, tako Čović piše…”Mi, predstavnici triju zajednica, moramo graditi međusobno povjerenje na jednak način kao što su to učinili naši EU partneri po koncu Drugog svjetskog rata, slijedeći put međusobnog pomirenja, priznanja i poštivanja”.

Ključna riječ je PRIZNANJE, jer ona, više nego jasno pokazuje Čovićeve prave namjere, a to je da preko priče o “legitimnim predstavnicima” i “preglasavanju” od strane (naj)brojnijeg naroda dođe do onoga što Dodik već ima - Trećeg entiteta! Dodik želi da sačuva i proširi ono šta već ima, a Čović želi baš ono što ima Dodik. Rješenje? Unija tri "republike"!  

“Neustavno je da brojčano najveća zajednica odabire i odlučuje o tome tko će predstavljati najmanju konstitutivnu zajednicu, iako je upravo to ono što se događa Hrvatima i ostalima u Bosni i Hercegovini” - plete Čović svoju “europsku” priču, pokušavajući da opet “proda” narativ o ugroženosti najmanjeg naroda i nekakvoj teoriji zavjere Bošnjaka protiv Hrvata, iako dobro zna da su aktulena rješenja zapravo potpuno legitimna, iako nisu svima "simpatična"

Pa čak niti Bošnjacima, čije političke predstavnike na svakom mjestu optužuje za “majorizaciju”, dok u isto vrijeme upravo on koči sve procese u FBiH, pa i uspostavu vlasti na osnovu rezultata izbora, od prije skoro tri godine!!!  

Kako bi blokadu uspostave vlasti mogli izvesti bilo koji predstavnici, bilo koga naroda, koji je ZAISTA toliko majoriziran, kao što to Čović tvrdi?

Zar Čović zaista misli da Bošnjaci ”uživaju” i nekakvoj “majorizaciji”, dok su prisiljeni prepustiti u FBiH (na osnovu Ustava dakako) znatno više pozicija u vlasti, zatim trpiti postojanje praktički dvostrukog Predstavničkog doma u Parlamentu BiH ili pak gledati kako se decenijama u Hercegovini niti jedan Bošnjak ne može domoći barem, jedne od najvažnijih izvršnih funkcija u HNK ili Mostaru?

Bošnjaci tako, prema Čoviću, “majoriziraju” Hrvate i “biraju im predstavnike”, dok već davadesetak godina Bošnjak nije vidio premijerske funkcije u HNK, a ni nekih petnaestak godina fotelju gradonačelnika Mostara!? Nema niti nekadašnjeg dogradonačenika Mostara, pa je i to kao "normalno". Niti odrednice da premijer HNK i gradonačelnik Mostara ne mogu biti iz reda istog naroda. Pojela maca... i više nije problem.

Sve te nelogičnosti za HDZ BIH i HNS BiH nisu problem, ali jeste problem izbor člana Predsjedništva BiH, čiji je izbor opet definiran Izbornim zakonom BiH, pod čijim su odredbama svi, pa i hrvatske stranke izašli na izbore!?   

Znači, tamo gdje se može preko Ustava i Daytona provoditi politika “ili ovako ili nikako”, to bi trebalo ostati!?, a tamo, gdje to ne odgovara ili je oportuno biti protiv toga, jer te ostavlja na vlasti - to se “mora mijenjati”.

Pa i ucjenama i uslovljavanjima, te koalicijama sa onima koji bi koliko sutra rasturili BiH, samo da mogu i da se to može provesti bez rata.

Stvarno, do kada će trajati ova politička igrarija i smijurija sa potencijalno vrlo opasnim ishodom?

Čović intenzivno komunicira sa Zapadom pismima, konferencijama, "preko Zagreba" i tekstovima na čitanim portalima. Da li je vrijeme da konačno dobije odgovor?

Da svi znamo, zapravo, "na čemu smo"...

(Prenosimo s autorovog bloga)

Napomena: Naslov i oprema redakcija „SB“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...